• 100% offisiell vare
  • Stort utvalg med over 63.000 produkter
  • frakt 99kr

 

dokumentärfilm på blu-ray

Det som kjennetegner en dokumentar er at den er basert på det virkelige liv eller verden. Så det er ikke en fiksjon eller noe som finner sted etter et manuskript. Så lenge disse reglene følges, har du stort sett frie tøyler når det gjelder en dokumentar.

Disse filmene kan også handle om ulike temaer, for eksempel dyreliv, en bestemt kultur, kjendiser eller historiske begivenheter. Her på Filmhyllan er det et bredt spekter av dokumentarer for deg som leter etter noe interessant, enten det er for moro skyld eller fordi du vil lære mer om noe.

 

Dokumentarer - en av de eldste sjangrene

Dokumentarsjangeren kan spores tilbake til da den første filmen ble produsert, som sies å være like før år 1900. Noen av de første filmene viste typiske hverdagssituasjoner og handlet vanligvis om dokumentariske karakterer. Imidlertid ble en av de aller første dokumentarene opprettet i 1922. Det var Robert J. Flahertys film Nanook of the North, som handler om hvordan arktiske jegere og hvordan de levde. Siden den gang har det imidlertid blitt opprettet en rekke andre virkelighetsbaserte filmer, som handler om litt av alt. I dag kan du enkelt finne et stort utvalg av filmer fra denne sjangeren. Det er bare fantasien din som setter grenser for hvilke dokumentarer du kan fordype deg i.

 

Finn favorittene dine her

Her på Filmhyllan finner du et bredt spekter av dokumentarer. Så du kan finne nøyaktig filmen som fanger oppmerksomheten din. Du kan finne både svenske og utenlandske dokumentarer. I tillegg er det både splitter nye filmer for billigere penger, og brukes også til en enda billigere. Tilbudet etterfylles også innimellom i forbindelse med når vi mottar flere filmer. På grunn av dette anbefales det at du tar en titt noen ganger slik at du ikke går glipp av favorittene dine når de vises i tilbudet.

 

Dokumentarer om uskarphet

Det er mange gode dokumentarer på uskarphet som åpner øynene for helt nye aspekter av virkeligheten. En god dokumentar viser ganske enkelt en ny del av verden du ikke tidligere har tenkt på.

Dokumentarfunksjoner

Folk har alltid hatt et ønske om å fortelle og dele forskjellige historier. I takt med den tekniske utviklingen har fortellingskunsten også endret seg. Dokumentarfortellingen strekker seg langt tilbake, fra hulemalerier til dagens dokumentar om uskarphet. En god dokumentarfilm bør trekke seernes oppmerksomhet mot noe nytt og fortelle gjerne fra et tydelig perspektiv. Med en dokumentar vil du, i motsetning til spillefilmen, fokusere på virkeligheten. De viktigste funksjonene er:

For å gi et så nøytralt bilde som mulig av motivet det fokuserer på.

Å ta opp en sak på en måte som gjør det mulig for betrakteren å ta stilling.

Å gi liv til en historie, som gjør skildringen levende for betrakteren, uten at den av den grunn blir oppfattet som fiktiv som en spillefilm.

 

Fordelene med dokumentarer

Det er ofte en viss forventning til dokumentarer, noe som gjør at de ofte ser like ut. Men det er selvfølgelig store forskjeller, som i all filmproduksjon. Forventningene gjelder ofte etikk, produksjon og hva den representerer. Det antas at det representerer virkeligheten. Derfor er det et stort ansvar som dokumentarfilmen har til rådighet. Fordelen med dokumentarer er at de er flinke til å skildre ting som ellers kan havne i skyggen. Gjennom en spillefilm kan visse ting forskjønnes for å lage en så underholdende film som mulig. En dokumentar underholder vanligvis ikke, og trenger ikke, på samme måte. Det kan være vanskelig å trekke en nøyaktig linje mellom en dokumentar og en vanlig spillefilm. Dokumentarfilm har til en viss grad mange likheter med rapporten, men trenger ikke å ha et greit journalistisk utgangspunkt på samme måte. I tillegg til dokumentarfilm er det også noe som heter dramadokumentar. Dette kan gjelde temaer der du bare mangler visuelt materiale. Det kan være en skildring av gamle konger, og skuespillere blir deretter brukt til å lage en visuell tolkning av historien. Da er dette vanligvis basert på skrifter og andre fakta du må lene deg på.

Myntet så tidlig som i 1926

Selve ordet dokumentar ble faktisk laget allerede i 1926 av dokumentarskaperen John Grierson. Selv gjennomgikk han deretter en film som han anså for å ha "dokumentarisk verdi", som kan oversettes til tilnærmet dokumentarisk verdi. Dette begrepet begynte deretter å bli brukt bredere og beskrev flere og flere filmer som prøvde å dokumentere virkeligheten mer eller mindre slik den er. Orddokumentet kommer fra fransk og står for "skriftlig bevis", som kan gi filmene en viss status som bærer av sannhet. Her er noen flotte dokumentarer som er et must på uskarpheten hjemme.

Produktet er lagt til i handlekurven din