• 100% offisiell vare
  • Stort utvalg med over 63.000 produkter
  • frakt 99kr

 

Dumbo

Dumbo er en amerikansk animasjonsfilm fra 1941 produsert av Walt Disney Productions og utgitt av RKO Radio Pictures. Den fjerde Disney-animerte spillefilmen, basert på en historie skrevet av Helen Aberson og Harold Pearl, og illustrert av Helen Durney for prototypen til et nyhetsleketøy ("Roll-a-Book"). Hovedpersonen er Jumbo Jr., en semi-antropomorf elefant som har det grusomme kallenavnet "Dumbo", som i "dum".

Han blir latterliggjort for sine store ører, men faktisk kan han fly ved å bruke ørene som vinger. For det meste av filmen er hans eneste sanne venn, foruten moren, musen Timothy - et forhold som parodierer den stereotype fiendskapen mellom mus og elefanter.

Dumbo ble løslatt 23. oktober 1941; laget for å få tilbake de økonomiske tapene til både Pinocchio (film fra 1940) og Fantasia, var det en bevisst jakt på enkelhet og økonomi for Disney-studioet. På 64 minutter er det en av Disneys korteste animerte funksjoner. Lyd ble tatt opp konvensjonelt ved bruk av RCA-systemet. En stemme ble syntetisert med Sonovox-systemet, men det ble også spilt inn med RCA-systemet.

I 2017 ble filmen valgt for konservering i USAs nasjonale filmregister av Library of Congress som "kulturelt, historisk og estetisk viktig".

En live-action-tilpasning av filmen regissert av Tim Burton ble utgitt 29. mars 2019.

Sammen med Alice in Wonderland var Dumbo den første av Disneys kanon av animasjonsfilmer som ble gitt ut på video. Filmen ble opprinnelig utgitt 26. juni 1981 på VHS og Betamax, etterfulgt av en utgivelse på Laserdisc og CED i juni 1982. Den ble utgitt på nytt på VHS og Betamax som en del av Walt Disney Classics-serien 6. november. 1985. Filmen ble utgitt på nytt på VHS og Laserdisc 12. juli 1991. Den ble fulgt av en ny utgivelse på VHS og Laserdisc 28. oktober 1994 som en del av Walt Disney Masterpiece Collection. 23. oktober 2001 ble en 60-årsjubileumsversjon gitt ut i VHS- og DVD-format.

I 2006 ble en "Big Top Edition" av filmen gitt ut på DVD. En 70-årsjubileumsutgave av filmen ble utgitt i USA 20. september 2011. 70-årsjubileumsutgaven ble produsert i to forskjellige pakker: en 2-plate Blu-ray / DVD-kombinasjonspakke og en 1-plate DVD. Filmen ble også utgitt som filmnedlasting. Alle versjoner av 70-årsjubileumsutgaven inkluderer slettede scener og flere bonusfunksjoner, inkludert "Taking Flight: The Making of Dumbo" og "The Magic of Dumbo: A Ride of Passage", mens 2-plate Blu-ray-versjonen også inneholder spill , animerte kortfilmer og flere eksklusive innslag. Filmen ble gitt ut på Blu-ray og DVD 26. april 2016 for å feire 75-årsjubileet.

 

Produktet er lagt til i handlekurven din