• 100% offisiell vare
  • Stort utvalg med over 63.000 produkter
  • frakt 99kr

 

Game of Thrones

Game of Thrones är en amerikansk fantasy-tv-serie skapad av David Benioff och D. B. Weiss för HBO. Det är en bearbetning av A Song of Ice and Fire, George R. R. Martins serie fantasy-romaner, varav den första är A Game of Thrones (1996).

Showet ble produsert og filmet både i Belfast og andre steder i Storbritannia. Opptakssteder inkluderte også Canada, Kroatia, Island, Malta, Marokko og Spania. Serien hadde premiere på HBO i USA 17. april 2011 og avsluttet 19. mai 2019 med 73 episoder sendt over åtte sesonger.

• Game of Thrones, som spiller på de fiktive kontinentene Westeros og Essos, har et stort ensemble-mannskap og følger flere historier. En bue handler om Iron Throne of the Seven Kingdoms of Westeros og følger et nettverk av allianser og konflikter mellom de edle dynastiene, enten kjemper for å kreve tronen eller kjemper for uavhengighet fra den. En annen fokuserer på den siste etterkommeren av kongedømmets avsatte herskende dynasti, som er forviset til Essos og planlegger en retur til tronen. En tredje historiebue følger Night's Watch, et brorskap som forsvarer riket mot de tøffe folkene og de legendariske skapningene i Norden.

• Game of Thrones tiltok et rekordstort antall seere på HBO og har en bred, aktiv og internasjonal fanskare. Kritikere berømmet serien for skuespill, komplekse karakterer, historiefortelling, omfang og produksjonsverdier, selv om den hyppige bruken av nakenhet og vold (inkludert seksuell vold) ble kritisert. Siste sesong, spesielt de siste fire episodene, fikk betydelig kritikk for sin fortettede historie og kreative beslutninger, og mange anså det som en skuffende konklusjon. Serien mottok 59 Primetime Emmy-priser, de fleste av en dramaserie, inkludert den fremragende dramaserien 2015, 2016, 2018 og 2019. De andre prisene og nominasjonene inkluderer tre Hugo-priser for beste dramatiske presentasjon, en Peabody-pris og fem Golden Globe-nominasjoner for beste TV-serie - Drama. Mange kritikere og publikasjoner har kåret showet til en av de beste TV-seriene gjennom tidene.

Game of Thrones er omtrent basert på historiene i A Song of Ice and Fire-bokserien av George R. R. Martin, som spilles i de fiktive Seven Kingdoms of Westeros og kontinentet Essos. Serien bruker flere samtidige plottelinjer. Den første historiebuen følger en dynastisk konflikt blant konkurrerende krav om å arve jerntronens syv riker, med andre adelige familier som kjemper for uavhengighet fra tronen. Det andre dekker gjerningene til den utdrevne nysgjerrige for å gjenvinne tronen; den tredje forteller om trusselen fra den forestående vinteren, så vel som de legendariske skapningene og de hardføre menneskene i nord. Showrunner David Benioff foreslo spøkende "The Sopranos in Middle-earth" som Game of Thrones 'tagline, og refererte til den spennende plottet og de mørke tonene i et fantasimiljø av magi og drager.

Rollespill og karakterer

Game of Thrones har et ensemble mannskap som anslås å være det største på TV. I 2014 ble flere spillerkontrakter reforhandlet til et syvende sesongbasert alternativ med lønnsøkninger som angivelig gjorde dem til de best betalte artistene på kabel-TV. Flere spillerkontrakter ble reforhandlet i 2016, noe som angivelig økte lønnene til fem av de viktigste rollebesetningsmedlemmene til $ 1 million per episode de siste to sesongene, noe som gjorde dem til de best betalte skuespillerne på TV.

Lord Eddard "Ned" Stark (Sean Bean) er direktør for House Stark. Han og kona, Catelyn (Michelle Fairley), har fem barn: Robb (Richard Madden), den eldste; etterfulgt av Sansa (Sophie Turner), Arya (Maisie Williams), Bran (Isaac Hempstead-Wright) og Rickon (Art Parkinson). Ned sin uekte sønn Jon Snow (Kit Harington) og hans vitenskapelige venn Samwell Tarly (John Bradley) tjener i Night's Watch under Lord Commander Jeor Mormont (James Cosmo). Wildlingene som bor nord for muren inkluderer den unge Gilly (Hannah Murray) og krigerne Tormund Giantsbane (Kristofer Hivju) og Ygritte (Rose Leslie).

Andre medarbeidere med House Stark inkluderer Neds avdeling Theon Greyjoy (Alfie Allen), vasalisten Roose Bolton (Michael McElhatton) og Rooses sønn, Ramsay (Iwan Rheon). Robb forelsker seg i legen Talisa Maegyr (Oona Chaplin), og Arya blir venn med smedens lærling Gendry (Joe Dempsie), som også er Roberts bastard og morderen Jaqen H'ghar (Tom Wlaschiha). Den lange krigeren, Brienne of Tarth (Gwendoline Christie), vil til slutt tjene Starks.

I King's Landing, hovedstaden, deler Neds venn, kong Robert Baratheon (Mark Addy) et kjærlighetsløst ekteskap med Cersei Lannister (Lena Headey), som har tatt sin tvillingbror, Ser Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau), som sin elsker. . Hun hater sin yngre bror, dvergen Tyrion Lannister (Peter Dinklage), der hans elskerinne Shae (Sibel Kekilli) og selgeren Bronn (Jerome Flynn) deltar. Cersei far er Lord Tywin Lannister (Charles Dance), og hun har to sønner blant tre barn: Joffrey (Jack Gleeson) og Tommen (Dean-Charles Chapman). Joffrey blir bevoktet av den sinte krigeren Sandor "the Hound" Clegane (Rory McCann).

 

Utvikling

I januar 2006 hadde David Benioff en telefonsamtale med George R. R. Martins litterære agent om bøkene han representerte. Etter å ha vært en fan av fantasy-fiksjon da han var yngre, ble han interessert i A Song of Ice and Fire, som han ikke hadde lest. Den litterære agenten sendte Benioff seriens fire første bøker. Benioff leste noen hundre sider av den første romanen, A Game of Thrones, delte sin entusiasme med D. B. Weiss, og foreslo at de skulle tilpasse Martins romaner til en TV-serie; Weiss avsluttet den første romanen på "kanskje 36 timer". De slo serien til HBO etter et fem-timers møte med Martin (selv en veteran manusforfatter) i en restaurant på Santa Monica Boulevard. I følge Benioff vant de Martin med sitt svar på spørsmålet hans: "Hvem er moren til Jon Snow?"

Før Martin ble kontaktet av Benioff og Weiss, hadde Martin hatt møter med andre manusforfattere, hvorav de fleste ønsket å tilpasse serien som en spillefilm. Imidlertid mente Martin det som "ugjennomtrengelig" og umulig å lage en spillefilm og sa at størrelsen på en av romanene hans er like lang som Ringenes herre, som hadde blitt tilpasset som tre spillefilmer. Benioff var enig i at det ville være umulig å gjøre romanene til en spillefilm fordi skalaen deres er for stor for en spillefilm og dusinvis av karakterer må kastes. Benioff tillade "en fantasyfilm av dette omfanget, finansiert av et stort studio, ville nesten helt sikkert trengt en PG-13-rangering. Det betyr ikke noe sex, ikke noe blod, ingen banning. Fuck det." Martin var fornøyd med forslaget om at de skulle tilpasse det som en HBO-serie og sa at han "aldri hadde forestilt seg det noe annet sted".

Serien begynte utviklingen i januar 2007. HBO kjøpte tv-rettighetene til romanene, med Benioff og Weiss som seriens utøvende produsenter og Martin som medprodusent. Hensikten var at hver roman skulle gi en sesongmessig verdi av episoder. [Opprinnelig ville Martin skrive en episode per sesong mens Benioff og Weiss ville skrive resten av episodene. Jane Espenson og Bryan Cogman ble senere lagt til for å skrive en episode hver for den første sesongen. Det første og andre utkastet til pilotmanuset av Benioff og Weiss ble levert i henholdsvis august 2007 og juni 2008. Selv om HBO likte begge utkastene, ble en pilot ikke bestilt før i november 2008. Pilotepisoden "Winter Is Coming" ble skutt inn 2009; etter den dårlige mottakelsen etter en privat visning, krevde HBO en omfattende omspilling (omtrent 90 prosent av episoden, med skuespillere og regiendringer). Piloten kostet angivelig HBO $ 5-10 millioner å produsere, mens den første sesongens budsjett ble estimert til $ 50-60 millioner. For andre sesong fikk serien en budsjettøkning på 15 prosent for klimakampen i "Blackwater" (som hadde et budsjett på 8 millioner dollar). Mellom 2012 og 2015 økte gjennomsnittsbudsjettet per episode fra $ 6 millioner til "minst" $ 8 millioner. Den sjette sesongens budsjett var på over $ 10 millioner per episode, for en sesong på totalt $ 100 millioner, noe som er en rekord for seriens produksjonskostnader. På slutten av sesongen ble produksjonsbudsjettet per episode estimert til 15 millioner dollar.

Serien hyller det som oppfattes som en slags middelalderrealisme. George R.R. Martin gikk ut for å få historien til å føles mer som historisk fiksjon enn moderne fantasi, med mindre vekt på magi og trolldom og mer på kamper, politisk intriger og karakterer, og trodde at magi ville bli brukt sparsomt i den episke fantasy-sjangeren. Martin har sagt at "de virkelige gruene i menneskets historie ikke kommer fra krefter og mørke herrer, men fra oss selv."

Et vanlig tema i fantasy-sjangeren er kampen mellom godt og ondt, som Martin sier ikke gjenspeiler den virkelige verden. Akkurat som menneskers evne til godt og ondt i det virkelige liv, utforsker Martin problemene med forløsning og karakterendring. Serien lar publikum se forskjellige karakterer fra deres perspektiv, i motsetning til mange andre fantasier, og dermed kan de antatte skurkene gi sin side av historien. Benioff sa, "George førte til en viss grad av hard realisme til høy fantasi. Han introduserte gråtoner i et svart-hvitt univers."

I løpet av de tidlige sesongene, under påvirkning av A Song of Ice and Fire-bøkene, ble tegn jevnlig drept, og dette ble kreditert med å utvikle spenninger blant seerne. Martin uttalte i et intervju at han ønsket å fremstille krig og vold på en realistisk måte, noe som noen ganger betyr at helten eller hovedpersonene blir skadet eller drept. De siste sesongene har kritikere påpekt at noen karakterer hadde utviklet "plot rustning" for å overleve under usannsynlige omstendigheter og tilskrev dette Game of Thrones som avviker fra romanene for å bli mer en tradisjonell TV-serie. Serien gjenspeiler også nøyaktig den betydelige dødstallene i krig.

 

Inspirasjoner og avledninger

Selv om den første sesongen av serien følger hendelsene i den første romanen nøye, ble det gjort betydelige endringer for senere sesonger. I følge Benioff handler TV-tilpasningen "om å tilpasse serien som helhet og følge kartet som George la ut for oss og treffe de store milepælene, men ikke nødvendigvis hvert av stoppene underveis". Aspektene ved romanenes plot og tilpasninger er basert på holdninger, karakterer og hendelser i europeisk historie. Det meste av Westeros minner om det høye middelalderske Europa, fra geografi og slott, til kultur, feodalsystem, palassintriger og ridderturneringer. En viktig inspirasjon for romanene er krigen til de engelske krigerne (1455–1485) mellom husene i Lancaster og York, noe som gjenspeiles i Martins hus i Lannister og Stark. Planleggingen Cersei Lannister fremkaller Isabella, "She-Wolf of France" (1295-1358). Hun og hennes familie, avbildet i Maurice Druons historiske roman-serie, The Cursed Kings, var en viktig inspirasjon fra Martin.

Andre historiske forgjengere av serieelementene inkluderer: Hadrians mur (som blir Martins mur), det romerske imperiet og legenden om Atlantis (det gamle Valyria), bysantinsk gresk ild ("løpild"), islandske fortellinger fra vikingtiden (Ironborn) , de mongolske hordene (Dothraki), hundreårskrigen og den italienske renessansen. Populariteten til serien er delvis tilskrevet Martin sin evne til å smelte disse elementene til en sømløs, troverdig versjon av alternativ historie. Martin innrømmer: "Jeg tar [historie], og jeg arkiverer serienumrene, og jeg skrur det opp til 11." Casting

Nina Gold og Robert Sterne var seriens hovedrolledirektører. Gjennom en audition- og leseprosess ble hovedrollen samlet. De eneste unntakene var Peter Dinklage og Sean Bean, som forfatterne ønsket fra begynnelsen; de ble kunngjort for å bli med i piloten i 2009. Andre skuespillere som signerte for piloten var Kit Harington som Jon Snow, Jack Gleeson som Joffrey Baratheon, Harry Lloyd som Viserys Targaryen og Mark Addy som Robert Baratheon. [Ifølge Benioff og Weiss var Addy den enkleste skuespilleren å spille for serien på grunn av auditionen. Noen tegn i piloten ble omarbeidet for den første sesongen. Rollen til Catelyn Stark ble opprinnelig spilt av Jennifer Ehle, men rollen ble omarbeidet med Michelle Fairley. Karakteren til Daenerys Targaryen ble også omarbeidet, med Emilia Clarke som erstattet Tamzin Merchant. Resten av den første sesongens rollebesetning ble valgt i løpet av andre halvdel av 2009.

Selv om mange av rollene kom tilbake etter den første sesongen, hadde produsentene mange nye karakterer å spille i hver av de påfølgende sesongene. På grunn av det store antallet nye karakterer utsatte Benioff og Weiss introduksjonen av flere nøkkelpersoner i løpet av andre sesong og slo sammen flere tegn til en, eller tildelte forskjellige funksjoner til plotfunksjonene. Noen tilbakevendende karakterer ble omarbeidet gjennom årene; for eksempel ble Gregor Clegane spilt av tre forskjellige skuespillere, mens Dean-Charles Chapman spilte både Tommen Baratheon og en mindre Lannister-karakter.

Skrive

 

Game of Thrones brukte syv forfattere i løpet av de seks sesongene. Benioff og Weiss skrev det meste av hver sesongs episode. A Song of Ice and Fire-forfatteren George R. R. Martin skrev en episode i hver av de første fire sesongene. Martin skrev ikke en episode for de senere sesongene, da han ønsket å fokusere på å fullføre den sjette romanen (The Winds of Winter). Jane Espenson var med på å skrive en første sesongsepisode som frilansskribent.

Cogman, opprinnelig manusforfatter for serien, ble forfremmet til produsent for den femte sesongen. Cogman, som skrev minst en episode i løpet av de fem første sesongene, var den eneste andre forfatteren i skriverommet med Benioff og Weiss. Før Cogmans markedsføring jobbet Vanessa Taylor - en forfatter fra andre og tredje sesong - tett med Benioff og Weiss. Dave Hill kom til skrivestaben for den femte sesongen etter å ha jobbet som assistent for Benioff og Weiss. Selv om Martin ikke var på forfatterrommet, leste han manuskriptene og kommenterte.

Benioff og Weiss tildelte noen ganger karakterer til visse forfattere; for eksempel ble Cogman tildelt Arya Stark for fjerde sesong. Forfatterne brukte flere uker på å skrive en karakterplan, inkludert materialet fra romanene som skulle brukes og de overordnede temaene. Etter at disse individuelle konturene var fullført, brukte de ytterligere to til tre uker på å diskutere hver hovedpersones individuelle bue og ordne dem seksjon for seksjon. En detaljert oversikt ble opprettet, hver av forfatterne jobbet med en del av den for å lage et manus for hver episode. Cogman, som skrev to episoder for den femte sesongen, tok halvannen måned å fullføre begge manusene.

 

Hovedfilmene for den første sesongen var planlagt å begynne 26. juli 2010; hovedstedet var Paint Hall Studios i Belfast, Nord-Irland. Utvendige scener i Nord-Irland ble filmet på Sandy Brae i Morne-fjellene (redegjort for Vaes Dothrak); Castle Ward (Winterfell); Saintfield Estates (Winterfell godswood); Tollymore Forest (utendørsscener); Cairncastle (henrettelsessted); steinbruddet i Magheramorne (Castle Black); og Shane's Castle (turneringsplass). Doune Castle i Stirling, Skottland, ble også brukt i den opprinnelige pilotepisoden til scener på Winterfell. Produsentene vurderte opprinnelig å filme hele serien i Skottland, men bestemte seg for Nord-Irland på grunn av tilgjengeligheten av studioplass.

De sørlige scenene i den første sesongen ble filmet på Malta, en sceneendring fra de marokkanske scenene i pilotepisoden. Byen Mdina ble brukt til King's Landing. Filmingen foregikk også på Fort Manoel (som representerer september Baelor); ved Azure Window på øya Gozo (Dothrakis bryllupssted); og ved San Anton Palace, Fort Ricasoli, Fort St. Angelo og St. Dominic Monastery (alt brukt til scener i Red Keep). Filmen av den andre sesongens sørlige scener flyttet seg fra Malta til Kroatia, hvor byen Dubrovnik og nærliggende steder tillot utvendige bilder av en inngjerdet middelalderby på kysten. Veggene i Dubrovnik og Fort Lovrijenac ble brukt til scener i King's Landing, men utsiden av noen lokale bygninger i serien, som Red Keep og Sept of Baelor, er datorgenererte. Lokrum Island, St. Dominic-klosteret i kystbyen Trogir, rektorpalasset i Dubrovnik og Dubac-steinbruddet (noen få kilometer øst) ble brukt til scener som ble spilt i Qarth. Scener nord for veggen, i Frostfang og ved første mannens knyttneve, ble filmet i november 2011 på Island på Vatnajökull-breen nær Smyrlabjörg; Svínafellsjökull breen nær Skaftafell; og Mýrdalsjökull-breen nær Vik på Höfðabrekkuheiði. Filmingen foregikk også i havnen i Ballintoy, Nord-Irland.

 

Tredje sesongsproduksjon returnerte til Dubrovnik, hvor veggene i Dubrovnik, Fort Lovrijenac og nærliggende steder igjen ble brukt til scener i King's Landing og Red Keep. Trsteno Arboretum, et nytt sted, er Tyrells hage i King's Landing. Den tredje sesongen kom også tilbake til Marokko (inkludert byen Essaouira) for å filme Daenerys scener i Essos. Dimmuborgir og Grjótagjá-hulen på Island ble også brukt. En scene med en levende bjørn ble filmet i Los Angeles. Produksjonen brukte tre enheter (Dragon, Wolf og Raven) som ble filmet parallelt, seks regi-grupper, 257 medlemmer og 703 besetningsmedlemmer. Den fjerde sesongen returnerte til Dubrovnik og inkluderte nye steder, inkludert Diocletians palass i Split, Klis festning nord for Split, Perun steinbrudd øst for Split, Mosor-fjellkjeden og Baška Voda lenger sør. Thingvellir nasjonalpark på Island ble brukt til slaget mellom Brienne og Hound. Den femte sesongen la Sevilla, Spania, til scener av Dorne og Córdoba.

Den sjette sesongen, som begynte å filme i juli 2015, kom tilbake til Spania og ble filmet i Navarra, Guadalajara, Sevilla, Almeria, Girona og Peniscola. Filmen kom også tilbake til Dubrovnik, Kroatia. Innspillingen av de syv episodene av sesong syv begynte 31. august 2016 i Titanic Studios i Belfast, med andre innspillinger på Island, Nord-Irland og mange steder i Spania, inkludert Sevilla, Cáceres, Almodovar del Rio, Santiponce, Zumaia og Bermeo. filmen fortsatte til slutten av februar 2017 for å sikre vintervær noen europeiske steder. Opptak for sesong åtte begynte i oktober 2017 og avsluttet i juli 2018. [Nye innspillingssteder inkluderte Moneyglass og Saintfield i Nord-Irland for "The Long Night" kampscener.

 

Språk

Westerosi-figurene i Game of Thrones snakker engelske britiske aksenter, ofte (men ikke konsekvent) med den engelske regionens aksent som tilsvarer karakterens Westerosi-region. Nordlendingen Eddard Stark snakker i skuespilleren Sean Beans opprinnelige nordlige aksent, og den sørlige gentleman Tywin Lannister snakker med en sørlig aksent, mens tegn fra Dorne snakker engelsk med en spansk aksent. Karakterer som er fremmede for Westeros har ofte en ikke-britisk aksent.

Selv om det vanlige språket i Westeros er representert som engelsk, anklaget produsentene språkforskeren David J. Peterson for å konstruere Dothraki og Valyrian språk basert på de få ordene i romanene. Før produksjonen skrev Peterson 300 sider med Dothrakis språkmateriale, inkludert oversettelse og ordfunksjon. Dothraki og Valyrian dialog er ofte tekstet på engelsk. Det har blitt rapportert at disse fiktive språkene under serien ble hørt av mer enn walisisk, irsk og skotsk gælisk til sammen. Språklæringsselskapet Duolingo begynte å tilby kurs i High Valyrian 2017, hvorav 1,2 millioner mennesker registrerte seg mellom 2017 og 2020.

 

Produktet er lagt til i handlekurven din