• 100% offisiell vare
  • Stort utvalg med over 63.000 produkter
  • frakt 99kr

 

Ghostbusters

Ghostbusters er en amerikansk overnaturlig komediefilm fra 1984 regissert av Ivan Reitman og skrevet av Dan Aykroyd og Harold Ramis. Det spiller Bill Murray, Aykroyd og Ramis som Peter Venkman, Ray Stantz og Egon Spengler, en trio av eksentriske parapsykologer som starter et spøkelsesfangende selskap i New York City.

Filmen spiller også Sigourney Weaver og Rick Moranis, og Annie Potts, William Atherton og Ernie Hudson har biroller.

Basert på sin egen fascinasjon med åndelighet, tenkte Aykroyd Ghostbusters som et prosjekt for seg selv og John Belushi. Hovedpersonene ville reise gjennom tid og rom for å bekjempe en rekke demoniske og overnaturlige trusler. Etter Belushis død, og med Aykroyds konsept som ansett som økonomisk upraktisk, ble han parret med Ramis for å omskrive manuset for å legge det i New York City og gjøre det mer realistisk. Ghostbusters var den første komediefilmen som brukte dyre spesialeffekter. Det var bekymring for budsjettet det ville kreve, og liten tro på potensialet for kinosuksess. Med et budsjett på omtrent $ 25-30 millioner fant filmopptaket sted mellom oktober 1983 og januar 1984, på plassering i New York City og Los Angeles, og på scener i Burbank Studios, Los Angeles. Konkurranse om spesialeffektstudioer blant forskjellige filmer som ble utviklet på den tiden, betydde at en del av budsjettet ble brukt til å grunnlegge et nytt studio under Richard Edlund. Han brukte en kombinasjon av praktiske effekter, miniatyrbilder og dukker for å levere de søte bildene.

Ghostbusters ble utgitt 8. juni 1984 og ble hyllet av kritikere som et kulturelt fenomen. Det ble godt mottatt for sin dyktige blanding av komedie, action og skrekk, og Murrays ytelse ble gjentatte ganger rost. Filmen tjente 282,2 millioner dollar i løpet av sin første teatraløp, noe som gjorde den til årets nest mest inntektsbringende film og den mest inntjenende komedien gjennom tidene. Det var den fremste filmen på teatre i syv uker på rad, og var en av bare fire filmer som tjente mer enn $ 100 millioner det året. Ytterligere teatralsk utgivelser har økt det totale bruttobidraget til ca $ 295,7 millioner dollar, noe som gjør den til den mest vellykkede komediefilmen på 1980-tallet. I 2015 valgte Kongressbiblioteket det til konservering i National Film Registry og fant det "kulturelt, historisk eller estetisk viktig". Temasangen, "Ghostbusters" av Ray Parker Jr., var også en hit.

Med sin innvirkning på populærkulturen og en dedikert fan som fulgte, lanserte Ghostbusters suksess en multimediamarkedsmarkedsfranchise. Dette inkluderer den populære animerte TV-serien The Real Ghostbusters (som i seg selv skapte en mediefranchise), dens oppfølgingsserie Extreme Ghostbusters, videospill, brettspill, tegneserier, klær, musikk, bøker, mat, leker, samleobjekter og hjemsøkte attraksjoner. Ghostbusters ble fulgt i 1989 av en oppfølger, Ghostbusters II, som gjorde det mindre bra økonomisk og kritisk. Gjentatte forsøk på å utvikle en ekstra oppfølger var fullført etter Ramis død i 2014. En omstart i 2016, også kalt Ghostbusters, ble gitt ut til blandede anmeldelser og økonomisk svikt. En annen, direkte oppfølger, Ghostbusters: Afterlife, er planlagt utgitt i 2021.

Peter Venkman, Raymond "Ray" Stantz og Egon Spengler er forskere ved Columbia University som studerer det paranormale. Etter deres første møte med et spøkelse manifestert på New York Public Library, fyrer dekanen dem og avviser troverdigheten til deres forskning. Som svar oppretter de "Ghostbusters", en paranormal etterforsknings- og elimineringstjeneste. De gjør en nedlagt brannstasjon til et kontor, utvikler høyteknologisk utstyr for å fange og inneholde spøkelser, og konverterer et kombinert kjøretøy til en "Ectomobile" for å støtte deres virksomhet.

En som ser TV-annonsen sin er en skeptisk cellist, Dana Barrett, opprinnelig avvisende, men kaller motvillig dem etter et paranormalt møte på kjøkkenet hennes. Når hun forteller om hendelsen, beskriver hun at hun åpner kjøleskapet sitt og ser en skapning som sier et enkelt ord: "Zuul." Venkman beroliger henne og blir romantisk interessert, mens Ray og Egon undersøker påstandene hennes. Avtalen går sakte til de blir ansatt for å fjerne et spøkelse fra Sedgewick Hotel. Der advarer Egon gruppen om aldri å krysse energistrømmene i deres protonpakkevåpen, da dette kan forårsake en katastrofal eksplosjon. De fanger sitt første spøkelse og deponerer det i en spesiell inneslutningsenhet i brannstasjonen.

Snart vokser virksomheten når paranormal aktivitet øker over hele New York City. For å imøtekomme etterspørselen ansetter de et fjerde medlem, Winston Zeddemore. Walter Peck, inspektør for Environmental Protection Agency, mistenksom for deres aktiviteter, ber om å evaluere utstyret deres, men drar etter at Venkman fornærmer ham. Privat advarer Egon teamet om at økningen i overnaturlig aktivitet blir farlig og utstyret deres risikerer å mislykkes under stress.

Venkman møter Dana. Han deler at Zuul var en halvgud tilbedt som en tjener for "Gozer the Gozerian", en formskiftende gud for ødeleggelse. Han overbeviser Dana om å diskutere saken videre under middagen. Men når Dana kommer hjem, blir hun overnaturlig angrepet og besatt av Zuul.

 

Produktet er lagt til i handlekurven din