• 100% offisiell vare
  • Stort utvalg med over 63.000 produkter
  • frakt 99kr

 

Kosedyr

Myke leker er ikke noe leketøy. Et kosedyr oppfyller de dypere behovene til et barn. For barnet representerer kosedyret fremfor alt den betryggende forelderen.

Barn opplever kosedyr og smokketepper som knytter seg sammen mellom den trygge forelderen og den omkringliggende, ukjente verdenen. De samme følelsene som barnet forbinder med foreldrene, knytter det også til kosedyret.

Kosedyr - myk sikkerhet i en tøff verden

Psykologer kaller denne typen kosedyr et overgangsobjekt, og like mange barn beskriver også forholdet til kosedyret. Det blir som en bestevenn eller søsken, en trøst når du er trist og en trygghet hvis du må sove alene. Ikke rart mange kosedyr får sine helt egne, unike navn.

Et kosedyr

trøster og beroliger

bidrar til sikkerhet

representerer foreldrene

oppfyller presserende og reelle behov

 

Forholdet mellom et barn og et kosedyr er veldig spesielt. I mange tilfeller blir kosedyret som et familiemedlem og nesten i live. Slik beskriver Linda, som nå er voksen, sitt eget kosedyr som hun har hatt med seg siden barndommen og som fikk flytte med seg hjemmefra:

"Jeg ville aldri la noe skje Mr. Carrot. Jeg vet at han forstår meg. Noen ganger føles det som om han er skuffet over meg når jeg lar ham være helt alene i sengen min en hel dag. Hvis noe ubehagelig dukker opp på TV, avviser jeg ham bort slik at han ikke ser. Ellers kan han få mareritt. "

Ditt eget kosedyr får ofte også sin helt egen duft. Mange barn nekter å la utstoppede dyr vaske fordi de lukter "fremmed" etter vask. Duften bidrar til sikkerhet.

Linda forteller at moren alltid tok seg av og kokte, fylte opp og vasket Mr. gulrot de dagene hun ikke har vært hjemme. Hun håper at moren hennes har vasket ham for hånd fordi tanken på å se Mr Carrot drukne i vaskemaskinen er veldig ubehagelig.

Ja. Linda vet veldig godt at Mr. Carrot ikke lever, men tanken på at han fortsatt "eksisterer" føles bra. Det er forskning som antyder at selv voksne kan ha nytte av kosedyr. De kan være beroligende for angst. Det er vanligvis om natten du ligger våken og kan føle angst og ubehag. Ved å klemme et kosedyr kan du redusere dine egne bekymringer. På denne måten blir det som om du deler følelsene dine med noen andre, og stressnivået synker.

Myke leker gir barn trygghet og kan også brukes til å trene følelser og øke empati. I mange barnehager får kosedyr lov til å være sammen med barna hele dagen, og ikke bare når de sover til middag. Lek utvikler barns kognitive ferdigheter. Det hjelper dem å tenke, oppdage, planlegge, løse problemer, huske, ta beslutninger og fokusere. Læring og språkutvikling støttes også gjennom lek. På denne måten kan et kosedyr fungere som lærer.

Barn har vanligvis flere bamser, kaniner, dukker og smokketepper enn de trenger. De fleste av dem forblir upersonlige og havner på loftet eller selges videre til trengende. Men kosedyrene som barnet skaper et bånd med, er uvurderlige.

Hva som gjør et kosedyr spesielt for barnet, er ikke alltid lett å vite. Noen ganger er det imidlertid ikke bare en bamse som er nok. Det er utallige forskjellige karakterer i barneserier og animasjonsfilmer. En av disse kan vekke drømmen om en helt egen "sint fugl". I dag er det en mengde periferiutstyr, varer som oppfyller disse spesifikke behovene.

Kanskje barnet ser seg selv i rollen som helt, og kanskje det er akkurat det han må føle akkurat der og da? Når livet rundt deg føles usikkert og uforutsigbart, kan den lille selvtilliten boostes ved hjelp av en kosedyrhelt. Noen å se opp til, noen å dele følelsene med. Kanskje til og med noen som beskytter, som en amulett. Gjennom varer finner du ofte noen å identifisere seg med. Noen du kjenner deg igjen i.

Kosedyret kan også bli barnets egen baby, en som han selv beskytter og tar vare på. Ømhet og nærhet er viktige menneskelige behov. Hvis den trygge omfavnelsen ikke er tilgjengelig for barnet hele tiden, kan det lære å roe seg selv ved å ta vare på kosedyret.

Et kosedyr kan også brukes til å snakke om følelser hjemme. Det kan være som en tolk, den som forteller hvordan mamma og pappa har det, hvordan søsknene har det og hvordan barnet selv opplever følelsene sine. Det kan bidra til økt forståelse og medfølelse mellom familiemedlemmer.

Som foreldre vil du ha det beste for barnet ditt. Du vil at det skal føles bra og lykkes i livet. Noen ganger er det imidlertid bra å stoppe opp og stille deg selv spørsmålet: hva er verdiene jeg faktisk lærer barna mine? Hvilke følelser lar jeg barna mine føle? Er det greit å være trist og trengende, eller må du alltid være lykkelig, sterk og god? Tillater jeg meg å kjenne på alle følelsene, eller er det noe jeg skyver bort? Følelsene som foreldrene ikke viser, kjennes vanligvis uansett. De finnes i atmosfæren, i kroppsspråket, blikket, i de gitte sukkene og stemmen. Det er mulig å lure seg selv, men det er ikke mulig å lure et barn når det gjelder autentiske følelser.

Hvis du formidler åpenhet til barnet ditt, har du ingen grunn til å skjule dine egne følelser, enten du er skuffet eller trist. Det må være greit å vise følelsene dine så lenge du tar ansvar for dem?

 

Produktet er lagt til i handlekurven din