• 100% offisiell vare
  • Stort utvalg med over 63.000 produkter
  • frakt 99kr

 

Gudfaren

Gudfaren er en amerikansk krimfilm fra 1972 regissert av Francis Ford Coppola, som var med på å skrive manus sammen med Mario Puzo, basert på Puzos bestselgende 1969-roman med samme navn. I filmen spiller Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Richard Castellano, Robert Duvall, Sterling Hayden, John Marley, Richard Conte og Diane Keaton.

Det er den første delen av Gudfaren-trilogien. Historien, som strekker seg fra 1945 til 1955, forteller historien om Corleone-familien under patriarken Vito Corleone (Brando), med fokus på transformasjonen av en av hans sønner, Michael Corleone (Pacino), fra en motvillig familieutøver til en nådeløs mafia sjef.

Paramount Pictures kjøpte rettighetene til romanen til en pris av $ 80.000 før den ble populær. Studioledere hadde problemer med å finne en regissør; deres første få kandidater takket nei til stillingen før Coppola signerte for å regissere filmen. De og Coppola ble ikke enige om rollene til flere karakterer, spesielt Vito og Michael. Filmen foregikk hovedsakelig på plassering rundt New York City og på Sicilia og ble fullført før planen. Musikknoten ble komponert hovedsakelig av Nino Rota, med flere deler av Carmine Coppola.

Gudfaren hadde premiere på Loew's State Theatre 14. mars 1972 og ble utgitt i USA den 24. mars 1972. Det var den mest inntektsbringende filmen i 1972 og var for en tid den mest inntjeningsrike filmen noensinne er laget, og tjente mellom 246 millioner dollar og 287 millioner dollar. Filmen mottok universell ros fra kritikere og publikum, med ros for opptredenen av rollebesetningen, spesielt de av Brando og Pacino, regi, manus, film, redigering, oppføring og portrettering av mafiaen. The Godfather fungerte som en katalysator for den vellykkede karrieren til Coppola, Pacino og andre relative nykommere i rollene og mannskapet. I tillegg gjenopplivet filmen Brandos karriere, som hadde avtatt på 1960-tallet, og han fortsatte å spille i filmer som Last Tango i Paris, Superman og Apocalypse Now.

Ved den 45. Oscar-utmerkelsen vant filmen Oscar for beste film, beste skuespiller (Brando) og beste tilpassede manus (for Puzo og Coppola). I tillegg inkluderte de syv andre Oscar-nominasjonene Pacino, Caan og Duvall for beste birolle og Coppola for beste regissør. Siden utgivelsen har The Godfather blitt ansett som en av de største og mest innflytelsesrike filmene som noen gang er laget, spesielt innen gangster-sjangeren. Det ble valgt for konservering i US National Film Registry of the Library of Congress i 1990, da det ble ansett som "kulturelt, historisk eller estetisk viktig" og rangert som den nest største filmen i amerikansk film (bak Citizen Kane) av American Film Initiate. . Den ble fulgt av oppfølgere Gudfaren II (1974) og Gudfaren III (1990).

1945, New York City, i datteren Connies bryllup med Carlo, Vito Corleone, lytter Don Corleone-kriminalitetsfamilien til henvendelser. Hans yngste sønn, Michael, som var sjøfar under andre verdenskrig, introduserer kjæresten Kay Adams for familien i resepsjonen. Johnny Fontane, en populær sanger og Vitos fadderbarn, søker Vitos hjelp med å sikre en filmrolle; Vito sender sin klient, Tom Hagen, til Los Angeles for å overtale studiosjef Jack Woltz til å gi Johnny andelen. Woltz nekter før han våkner i sengen med det avskårne hodet på sin verdifulle hingst.

Rett før jul ber narkobaronen Sollozzo, med støtte fra Tataglia-krimfamilien, Vito om å investere i narkotikaselskapet sitt og beskyttelse gjennom sine politiske forbindelser. Vito prøver å bli involvert i en farlig ny handel som risikerer å fremme politiske innsidere. Mistenkelig, Vito sender sin leder, Luca Brasi, for å spionere på dem. Brasi garrotas i hjel under sitt første møte med Bruno Tattaglia og Sollozzo. Senere kidnapper Sollozzo Hagen og har siden skutt Vito nedover gaten. Med Corleones førstefødte Sonny ansvarlig, presser Sollozzo Hagen til å overtale Sonny til å godta Sollozzos avtale og løslater ham. Familien får fisk pakket inn i Brasis skuddsikre vest, noe som indikerer at Luca "sover med fisken". Vito overlever og på sykehuset avverger Michael et nytt forsøk på faren sin. Michaels kjeve er ødelagt av NYPD-kaptein McCluskey, Sollozzos uoffisielle livvakt. Sonny kommer tilbake med en hit på sønnen til Tattaglia. Michael planlegger å drepe Sollozzo og McCluskey; Michael forfølger et ønske om å løse tvisten og møter dem på en restaurant i Bronx, hvor han etter å ha hentet en pistol plantet av Peter Clemenza, en Corleone-capo, dreper begge mennene.

Til tross for at myndighetene stengte, brøt de fem familiene ut i åpen krigføring, og Vito frykter for sønnenes sikkerhet. Michael tar tilflukt på Sicilia og Fredo er beskyttet av Moe Greene i Las Vegas. Sonny angriper Carlo på gaten for å ha misbrukt Connie og truer med å drepe ham hvis det skjer igjen. Når den gjør det, går Sonny raskere hjem, men blir baklengs i en motorveisbod og blir myrdet voldsomt av gangstere som bruker maskingevær. På Sicilia møter Michael og gifter seg med Apollonia, men en bilbombe bestemt til ham tar livet hennes.

Vito blir ødelagt av Sonnys død og innser at Tattaglias styres av den nå dominerende giver, Barzini, og prøver å avslutte feiden.

 

Produktet er lagt til i handlekurven din