• 100% offisiell vare
  • Stort utvalg med over 63.000 produkter
  • frakt 99kr

 

Jaws

Jaws er en amerikansk thrillerfilm fra 1975 regissert av Steven Spielberg og basert på Peter Benchleys 1974-roman med samme navn. I filmen angriper en maneter som spiser hvit hai strandgjester i en sommerby og oppfordrer politimester Martin Brody (Roy Scheider) til å jakte på den med hjelp fra en marinbiolog (Richard Dreyfuss) og en profesjonell haijeger (Robert Shaw) .

Murray Hamilton spiller borgermesteren og Lorraine Gary skildrer Brodys kone. Manuset er kreditert Benchley, som skrev de første utkastene, og skuespiller-forfatteren Carl Gottlieb, som skrev om manuset under hovedopptaket.

Jaws ble for det meste skutt på stedet på Martha's Vineyard i Massachusetts og var den første store filmen som ble spilt på sjøen og hadde følgelig en urolig produksjon, over budsjett og tidligere tidsplan. Fordi kunstavdelingens mekaniske haier ofte ikke virket, bestemte Spielberg seg for det meste å foreslå haiens tilstedeværelse og brukte et illevarslende og minimalistisk tema opprettet av komponisten John Williams for å indikere det forestående utseendet. Spielberg og andre har sammenlignet denne suggestive tilnærmingen med regissør Alfred Hitchcock. Universal Pictures ga deretter filmen en eksepsjonelt bred versjon for et større studiobilde, på over 450 skjermer, ledsaget av en omfattende markedsføringskampanje med sterk vekt på TV-spots og tilknyttede varer.

Jaws var den prototypiske sommerprisen, ansett som et vassdrag i filmhistorien, og den vant flere priser for sin musikk og redigering. Det var den mest innbringende filmen frem til utgivelsen av Star Wars i 1977. Begge filmene var avgjørende for å etablere den moderne Hollywood-forretningsmodellen, som strever for høye penger fra action- og eventyrfilmer med enkle konseptrom utgitt om sommeren på tusenvis av teatre. og sterkt annonsert. Jaws ble fulgt av tre oppfølgere, alle med verken Spielberg eller Benchley, og mange imiterende thrillere. I 2001 ble det valgt av Library of Congress for konservering i USAs nasjonale filmregister som "kulturelt, historisk eller estetisk viktig."

MCA Home Video ga først ut Jaws på VHS i 1980. Til filmens 20-årsjubileum i 1995 ga MCA Universal Home Video ut et nytt Collector's Edition-bånd med en retrospektiv presentasjon. Denne versjonen solgte 800 000 enheter i Nord-Amerika. En annen, siste VHS-utgave, som markerte filmens 25-årsjubileum i 2000, kom med et følgebånd som inkluderte en dokumentar, slettede scener, opptak og en trailer.

Jaws ble først utgitt på DVD i 2000 for filmens 25-årsjubileum, ledsaget av en massiv reklamekampanje. Den presenterte en 50-minutters dokumentar om filmskaping (en redigert versjon av den som ble presentert i 1995 LaserDisc-utgaven), med intervjuer med Spielberg, Scheider, Dreyfuss, Benchley og andre besetningsmedlemmer. Andre statister inkluderte slettede scener, utsalgssteder, trailere, produksjonsbilder og storyboards. DVDen sendte en million eksemplarer på bare en måned. I juni 2005 ble en 30-årsjubileumsutgave av JawsFest-festivalen gitt ut på Marthas Vineyard. Den nye DVD-en hadde mange statister i tidligere hjemmevideoutgivelser, inkludert hele to-timers Bouzereau-dokumentaren, og et tidligere utilgjengelig intervju med Spielberg gjennomført på Jaws-settet i 1974. På den andre JawsFest i august 2012, Blu-ray Disc of Jaws. ble utgitt, med over fire ekstra timer, inkludert The Shark Is Still Working. Blu-ray-utgivelsen var en del av feiringen av Universals 100-årsjubileum og debuterte på nummer fire på hitlistene, med over 362.000 solgte enheter. Filmen ble utgitt på 4K Ultra HD Blu-ray 1. juni 2020.

 

Produktet er lagt til i handlekurven din