• 100% offisiell vare
  • Stort utvalg med over 63.000 produkter
  • frakt 99kr

 

Jurassic Park

Jurassic Park, senere også kjent som Jurassic World, er en amerikansk science fiction mediefranchise som fokuserer på et katastrofalt forsøk på å skape en temapark med klonede dinosaurer. Det begynte i 1990 da Universal Pictures og Amblin Entertainment kjøpte rettighetene til romanen av Michael Crichton før den ble utgitt.

Boken lyktes, det samme gjorde Steven Spielbergs filmatisering fra 1993. Filmen mottok en teatralsk 3D-utgivelse i 2013 og ble valgt i 2018 for bevaring i USAs nasjonale filmregister av Library of Congress som "kulturelt, historisk eller estetisk viktig".

En oppfølgerroman, The Lost World, ble utgitt i 1995, etterfulgt av en filmatisering i 1997. Påfølgende filmer i serien, inkludert Jurassic Park III (2001), er ikke basert på romanene. Mange videospill og tegneserier basert på franchisen er opprettet siden filmen fra 1993 ble utgitt, og flere vannturer har blitt åpnet i forskjellige Universal temaparker. Fra og med 2000 hadde franchisen generert 5 milliarder dollar i inntekter, noe som gjorde den til en av de mest lukrative mediefranchisene gjennom tidene.

Den fjerde filmen, Jurassic World, var opprinnelig planlagt å bli utgitt i 2005, men ble forsinket flere ganger og til slutt utgitt i juni 2015. Den ble den første filmen som brutto over 500 millioner dollar over hele verden i løpet av åpningshelgen, med en inntekt på over 1,6 milliarder dollar. ... gjennom teatraliteten, noe som gjør den til den tredje mest innbringende filmen for sin tid. Det var også den nest mest inntektsbringende filmen i 2015. Justert for monetær inflasjon er Jurassic World den nest mest inntektsbringende filmen i franchisen etter Jurassic Park. Siden filmens utgivelse har serien fortsatt å bruke navnet Jurassic World.

En femte film, Jurassic World: Fallen Kingdom, ble utgitt i juni 2018. Filmen tjente over 1,3 milliarder dollar over hele verden, noe som gjør den til den tredje milliarder dollar Jurassic-filmen. Det er den tredje mest inntektsbringende filmen i 2018 og den 13. mest inntektsbringende filmen noensinne. En sjette film med tittelen Jurassic World: Dominion er planlagt utgitt 10. juni 2022. Lego har produsert flere animerte prosjekter basert på Jurassic World-filmene, inkludert en miniserie utgitt i 2019. DreamWorks Animation ga også ut en animasjonsserie Jurassic World Camp Kritt, 18. september 2020.

John Hammond (Richard Attenborough) er eieren av Jurassic Park, en fornøyelsespark som ligger på Isla Nublar. Når en hendelse med en velociraptor fører til en ansattes død, ansetter Hammond tre spesialister for å logge ut av parken for å berolige investorer. Spesialistene, paleontologen Alan Grant (Sam Neill), paleobotanisten Ellie Sattler (Laura Dern) og kaosteoretikeren Ian Malcolm (Jeff Goldblum) er overrasket over å se øyparkens hovedattraksjon er levende, pustende dinosaurer, skapt med en blanding av fossilt DNA og genetisk krysningsavl / kloning. Når hovedprogrammerer Dennis Nedry (Wayne Knight) stenger parkens makt for å snike seg ut med prøver av dinosaurembryoer for å selge til en bedriftsrival, bryter dinosaurene seg løs og de overlevende blir tvunget til å finne en måte å slå på strømmen igjen og lage den lever. I filmen spiller også Bob Peck, Martin Ferrero, BD Wong, Ariana Richards, Joseph Mazzello og Samuel L. Jackson.

Spielberg siterte Godzilla som en inspirasjon for Jurassic Park, spesielt Godzilla, King of the Monsters! (1956), som han vokste opp med å se på. Under produksjonen beskrev Spielberg Godzilla som "den mest mesterlige av alle dinosaurfilmene fordi den fikk deg til å tro at det virkelig skjedde."

Jurassic Park regnes som et landemerke i bruken av datorgenererte bilder og mottok positive anmeldelser fra kritikere, som roste effektene, selv om reaksjonene på andre deler av bildet, for eksempel karakterutvikling, var blandede. Under utgivelsen tjente filmen mer enn 914 millioner dollar over hele verden, ble den hittil mest suksessfulle filmen (overgått ET Extra Terrestrial og overgått 4 år senere av Titanic), og er for øyeblikket den 17. mest innbringende spillefilmen. (I når det gjelder inflasjon, er det den 20. mest inntektsbringende filmen i Nord-Amerika). Det er den mest økonomisk vellykkede filmen for NBCUniversal og Steven Spielberg.

Jurassic Park hadde to nyutgivelser: den første 23. september 2011 i Storbritannia og den andre der den ble konvertert til 3D 5. april 2013 for 20-årsjubileet, noe som resulterte i at filmen passerte 1 milliard dollar over hele verden.

Før The Lost World ble utgitt, var en filmatisering allerede i pre-produksjon, med utgivelsen i mai 1997. Filmen var en kommersiell suksess og slo mange billettrekordrekorder da den ble utgitt. Filmen hadde blandede anmeldelser, i likhet med forgjengeren når det gjelder karakterisering. Som den første filmen gjorde The Lost World: Jurassic Park en rekke endringer i handlingen og karakterene fra boka, og erstattet selskapets rivaler med en intern maktkamp og endret rollene eller karakteriseringene til flere hovedpersoner.

 

Produktet er lagt til i handlekurven din