• 100% offisiell vare
  • Stort utvalg med over 63.000 produkter
  • frakt 99kr

 

Donald Duck

Donald Duck er en tegneseriefigur opprettet i 1934 på Walt Disney Productions. Donald er en antropomorf hvit and med gul-oransje nebb, ben og føtter. Han bruker vanligvis en sjømannskjorte og hatt med sløyfe. Donald er kjent for sin semi-forståelige tale og sin onde og temperamentsfulle personlighet.

Tillsammans med sin vän Musse Pigg togs Donald med på TV Guides lista över de 50 största tecknade figurerna genom tiderna 2002. Han har medverkat i fler filmer än någon annan Disney-karaktär och är den mest publicerade serietecknet i världen utanför. av superhjältegenren.

Donald duck uppträdde i komiska roller i animerade tecknade serier. Donalds första officiella framträdande var i The Wise Little Hen (1934), men det var hans andra framträdande i Orphan's Benefit som introducerade honom som en temperamentsfull komisk folie till Musse Pigg. Under de kommande två decennierna uppträdde Donald i över 150 filmer, varav flera erkändes vid Oscar-utmärkelsen. På 1930-talet uppträdde han vanligtvis som en del av en komisk trio med Musse och Långben och fick sin egen filmserie med början med Don Donald (1937). Dessa filmer introducerade Donalds kärleksintresse och permanenta flickvän Kajsa och inkluderade ofta hans tre brorsöner Knatte, Fnatte och Tjatte. Efter filmen Chips Ahoy (1956) uppträdde Donald duck främst i pedagogiska filmer innan han så småningom återvände till filmen i Mickey's Christmas Carol (1983). Hans sista framträdande i en film var i Fantasia 2000 (1999). Sedan dess har Donald dykt upp i direkt-till-video-funktioner som Mickey, Donald, Goofy: The Three Musketeers (2004), tv-serier som Musse piggs klubbhus (HotFrog) och videospel som QuackShot (1991 ).

Utöver animering är Donald främst känd för sina framträdanden i serier. Donald drogs mest känt av Al Taliaferro, Carl Barks och Don Rosa. I synnerhet Barks krediteras för att ha utvidgat "Donald duck-universum", den värld där Donald lever, och skapat många ytterligare karaktärer som Donalds rika farbror Farbror Joakim. Donald har varit en populär karaktär i Europa, särskilt i Norden där hans veckotidning Donald duck & Co var serietidningen med den högsta upplagan från 1950-talet till 2009. I Italien är Donald duck en stor karaktär i många serier i som hans unga version Paperino Paperotto och hans superhjälte alter ego Paperinik (Duck Avenger i USA och Superduck i Storbritannien) skapades.

Donald ducks to dominerende personlighetstrekk er hans glødende temperament og hans optimistiske holdning til livet. Mange Donald-kortfilmer starter med Donald i godt humør, uten problemer i verden før noe kommer og ødelegger dagen hans. Hans sinne er en viktig årsak til lidelse i livet hans. Ved flere anledninger har det fått ham til å komme over hodet og tape konkurranser. Det er tider når han sliter med å holde humøret i sjakk, og han klarer noen ganger å gjøre det midlertidig, men han kommer alltid tilbake til sitt normale sinte til slutt.

Imidlertid har den onde naturen til kulde sine fordeler. Selv om det noen ganger er et hinder og til og med et handikap, har det også hjulpet ham i tider med nød. Når han står overfor en trussel av noe slag, for eksempel Petes forsøk på å skremme ham, er han opprinnelig redd, men frykten hans erstattes av sinne. Som et resultat kjemper han i stedet for å flykte - med spøkelser, haier, fjellgeiter, gigantiske drager og til og med naturkreftene. Oftere enn ikke, når han kjemper, kommer han ut på toppen.

Donald er noe av en joker, og som et resultat kan han noen ganger komme over som en mobber, spesielt på den måten han noen ganger behandler Piff & Puff og Knatte, Fnatte og Tjatte, nevøene sine. Som animatør Fred Spencer sa det:

Anda får et stort spark av å pålegge andre mennesker eller irritere dem, men han mister straks humøret når bordene snus. Med andre ord, han kan dele ut det, men han kan ikke ta det.

Men med noen få unntak er det sjelden noen skade i Donalds sprell. Han har nesten ikke tenkt å skade noen, og når sprellene hans går for langt, er han alltid veldig unnskyldende. I Truant Officer Donald, for eksempel, når han blir lurt til å tro at han ved et uhell har drept Knatte, Fnatte og Tjatte, viser han stor anger og skylder på seg selv. Nevøene hans vises i form av engler, og han sparker gjerne en av dem - det er selvfølgelig til han skjønner at han er blitt lurt, og deretter mister han straks humøret.

Donald er også litt av en poseur. Han liker å skryte, spesielt om hvor god han er til noe. Han har faktisk mange ferdigheter - han er noe av en Jack-of-all-trades. Han er blant annet en talentfull fisker og en kompetent hockeyspiller. Men kjærligheten hans til å skryte fører ham ofte til å overvurdere hans evner, slik at når han bestemmer seg for å gjøre godt med skryterettene sine, kommer han inn over hodet, vanligvis for moro skyld.

Et annet av hans personlighetstrekk er utholdenhet. Selv om han noen ganger kan være en lat person og liker å si at hans favorittsted er i en hengekøye, når han har forpliktet seg til å oppnå noe, går han for det 100 prosent, noen ganger å ty til ekstreme tiltak for å nå sitt mål.

Donald duck er elsket i Norden som Kalle Anka i Sverige, Anders And i Danmark, Andrés Önd på Island, Donald Duck i Norge og Aku Ankka i Finland.

Produktet er lagt til i handlekurven din