• 100% offisiell vare
  • Stort utvalg med over 63.000 produkter
  • frakt 99kr

 

Løvenes Konge

Løvenes Konge er en amerikansk animasjonsfilm fra 1994 produsert av Walt Disney Feature Animation og utgitt av Walt Disney Pictures. Det er den 32. Disney-animerte spillefilmen og den femte animasjonsfilmen produsert i løpet av en periode kjent som Disney-renessansen.

Løvenes Konge ble regissert av Roger Allers og Rob Minkoff, produsert av Don Hahn, og har et manus kreditert Irene Mecchi, Jonathan Roberts og Linda Woolverton. De originale sangene ble skrevet av komponisten Elton John og tekstforfatteren Tim Rice, med et partitur av Hans Zimmer. Filmen har en ensemble-rollebesetning som inkluderer Matthew Broderick, James Earl Jones, Jeremy Irons, Jonathan Taylor Thomas, Moira Kelly, Nathan Lane, Ernie Sabella, Rowan Atkinson, Robert Guillaume, Madge Sinclair (i hennes siste filmrolle), Whoopi Goldberg, Cheech Marin og Jim Cummings. Historien foregår i et rike av løver i Afrika og ble påvirket av de bibelske historiene om Joseph og Moses og William Shakespeares Hamlet.

 

Løvernes konge forteller historien om Simba (swahili for løver), en ung løve som vil etterfølge sin far, Mufasa, som konge av Pride Lands; Men etter Simbas onkel Scar myrder Mufasa, blir Simba manipulert til å tro at han var ansvarlig og flykter i eksil. Etter å ha vokst opp i selskap med de bekymringsløse utstødte Timon og Pumbaa, får Simba verdifullt perspektiv fra barndomsvenninnen Nala og sjamanen Rafiki før han returnerte for å utfordre Scar for å avslutte tyranniet og ta sin plass i livets sirkel som den rettmessige kongen.

 

Utviklingen av Løvenes Konge begynte i 1988 under et møte mellom Jeffrey Katzenberg, Roy E. Disney og Peter Schneider mens han promoterte Oliver & Company i Europa. Thomas M. Disch skrev en filmatisering, og Woolverton utviklet de første manusene, mens George Scribner ble signert som regissør og senere ble med i Allers. Produksjonen startet i 1991 samtidig med Pocahontas, som brukte mange av Disneys ledende animatører. En tid etter at personalet reiste til Hell's Gate nasjonalpark i Kenya for å undersøke filmens miljø og dyr, forlot Scribner produksjonen, ettersom han ikke ønsket å gjøre filmen til en musikal og ble erstattet av Minkoff. Da Hahn ble med på prosjektet, var han misfornøyd med manuset, og historien ble omskrevet umiddelbart. Nesten 20 minutter med animerte sekvenser ble produsert i Disney-MGM Studios temapark i Florida. Dataanimasjon ble også brukt i flere scener.

 

Løvenes Konge ble utgitt 15. juni 1994 til en positiv reaksjon fra kritikere som roste filmen for sin musikk, historie, temaer og animasjon. Med en første verdensomspennende brutto på 766 millioner dollar endte den som den mest inntektsbringende filmen i 1994, den bestselgende animasjonsfilmen og den nest bestselgende filmen gjennom tidene. Det er også den mest innbringende tradisjonelle animasjonsfilmen gjennom tidene, samt den bestselgende filmen på hjemmevideoen, som har solgt over 30 millioner VHS-bånd. Ved lanseringen vakte filmen noe kontrovers i Japan på grunn av likhetene med Osamu Tezukas anime-serie på 1960-tallet Kimba the White Lion. Løvenes Konge mottok to Oscar-priser for sin opptreden i musikk og Golden Globe-prisen for beste film - musikal eller komedie. Filmen har ført til mange avledede verk, for eksempel en Broadway-bearbeiding; to live oppfølgere til videooppfølgeren, Løvenes Konge II: Simba's Pride (1998), og oppfølgeren, Løvenes Konge 1½ (2004); to TV-serier, Timon og Pumbaa og The Lion Guard; og 3D re-release 2011; og en fotorealistisk nyinnspilling 2019, som også ble den mest solgte animasjonsfilmen da den ble utgitt.

 

I 2016 ble filmen valgt for konservering i USAs nasjonale filmregister av Library of Congress som "kulturelt, historisk eller estetisk viktig." Per desember 2019 er det den eneste Disney-filmen som har blitt kalt i Zulu, det eneste afrikanske språket bortsett fra arabisk som har blitt brukt til en Disney-spillefilm.

 

Løvenes Konge ble først utgitt på VHS og laserskiver i USA 3. mars 1995 under Disneys "Masterpiece Collection" videoserie. VHS-utgaven av denne utgaven inkluderte en spesiell forhåndsvisning av Walt Disney Pictures kommende animasjonsfilm Pocahontas, der tittelpersonen (med stemmen fra Judy Kuhn) synger det musikalske nummeret "Colors of the Wind". I tillegg ble Deluxe Editions av begge formatene gitt ut. VHS Deluxe Edition inkluderte filmen, et eksklusivt litografi av Rafiki og Simba (i visse utgaver), et minnesmerke "Circle of Life", seks konsept kunst litografier, en annen film med en halv times TV-spesiell The Making of Løvenes Konge , og et ekthetsbevis. CAV laserdisc Deluxe Edition inkluderte også filmen, seks konseptkunstlitografier og The Making of Løvenes Konge, og la til storyboards, karakterdesignkunstverk, konseptkunst, grov animasjon og en regi-kommentar som VHS-utgaven ikke hadde, på totalt fire tosidige plater. VHS-båndet ble raskt det mest solgte videobåndet gjennom tidene: 4,5 millioner bånd ble solgt den første dagen, og til slutt solgte salget mer enn 30 millioner før disse hjemmevideoversjonene gikk i moratorium i 1997. VHS-utgavene har solgt totalt 32 millioner enheter i Nord-Amerika og omsatte for 520 millioner dollar i salgsinntekter.

Produktet er lagt til i handlekurven din