• 100% offisiell vare
  • Stort utvalg med over 63.000 produkter
  • frakt 99kr

 

Muppets

The Muppets er en amerikansk franchise- og ensemble-rollebesetning av dukkekarakterer kjent for en absurd, burlesk og selvrefererende stil med svart-skisse-komedie. De ble opprettet av Jim Henson i 1955 og er navnene på den Disney-eide mediefranchisen som inkluderer TV, film, musikk og andre medier tilknyttet karakterene.

The Muppets er fra den kortvarige TV-serien Sam and Friends, som ble sendt fra 1955 til 1961. Etter opptredener på sent på kvelden og reklame på 1960-tallet begynte The Muppets å vises på Sesame Street (1969 - nå) og oppnådde kjendisstatus og internasjonal anerkjennelse gjennom The The Muppet Show (1976–1981), som vant fire Primetime Emmy Awards og 21 nominasjoner i løpet av sin femårsperiode.

I løpet av 1970- og 1980-tallet diversifiserte Muppets seg i filmer, inkludert The Muppet Movie (1979); The Great Muppet Caper (1981); og The Muppets Take Manhattan (1984). Disney begynte å snakke med dem på slutten av 1980-tallet, hvor Henson gikk inn i forhandlinger om å selge The Jim Henson Company. The Muppets fortsatte sin tilstedeværelse i media på TV med Muppet Babies (1984–91), det samme gjorde The Jim Henson Hour (1989) og The Muppets Tonight (1996–98), som begge var like i The Muppet Show-format; og tre filmer: The Muppet Christmas Carol (1992), Muppet Treasure Island (1996) og The Muppets from Space (1999).

Disney kjøpte The Muppets i februar 2004, noe som ga karakterene større offentlig eksponering enn tidligere år. Under Disney inkluderte påfølgende prosjekter to filmer: The Muppets (2011) og The Muppets Most Wanted (2014); en kortvarig primetime-serie (2015–2016) en omstart av Muppet Babies (2018 - nå); og nett-TV-serien Mupparna Now (2020 - nå).

I løpet av sin seks tiårs karriere har Mupparna blitt ansett som en stift i underholdningsindustrien og populærkulturen i USA og den engelsktalende verden generelt, og er anerkjent av ulike kulturinstitusjoner og organisasjoner, inkludert American Film Institute, Academy of Motion Picture Arts and Sciences, Library of Congress og Hollywood Walk of Fame.

Muppets ble skapt av dukkespilleren Jim Henson på 1950-tallet; blant hans tidligste kreasjoner var frosken Kermit, som ble Hensons mest gjenkjennelige karakter. Opprinnelig ment for et voksent publikum, hevdet Henson og minnet senere om å ha laget begrepet "Muppet" som en blanding av ordene "marionett" og "marionett". I 1955 ble The Muppets introdusert i Sam and Friends, en kortformet TV-serie produsert for WRC-TV i Washington DC. prosceniumbue som er typisk for slike verk, og i stedet stoler på den naturlige innrammingen av fjernsynsapparatet den ble sett gjennom.

I løpet av 1960-tallet dukket karakterene - spesielt Kermit og Rowlf the Dog - opp i skisser i flere talkshows sent på kvelden og i TV-reklame, inkludert The Ed Sullivan Show. Rowlf ble den første Muppet-karakteren som dukket opp regelmessig på nettverks-TV da han startet med Jimmy Dean i The Jimmy Dean Show. I 1966 begynte Joan Ganz Cooney og Lloyd Morrisett å utvikle et pedagogisk TV-program for barn og henvendte seg til Henson for å designe en rollebesetning med Muppet-figurer i løpet av denne fasen. Programmet ble produsert av Children's Television Workshop og debuterte som Sesame Street i 1969.

Henson og hans kreative team ble nært involvert med Sesame Street de neste årene; Henson frafalt prestasjonsgebyret i bytte for å beholde eierskapet til Muppet-figurene som ble opprettet for programmet. Sesame Street mottok en positiv respons, og Mupparnas engasjement i serien sies å være en viktig komponent i den økende populariteten, og gir en "effektiv og hyggelig visning" -metode for å presentere utdanningsplanen.

1970-tallet: The Muppet Show og streik inn i film

Tidlig på 1970-tallet fortsatte Muppets sin tilstedeværelse på TV, hovedsakelig i segmentet The Land of Gorch i løpet av den første sesongen av Saturday Night Live. Da hans engasjement med Sesame Street fortsatte, begynte Henson å utvikle en nettverks-TV-serie med fokus på Muppets; I motsetning til Sesame Street, vil denne serien imidlertid være rettet mot et mer voksen publikum og i stor grad fokusere på sketch-komedie. To TV-piloter, The Muppets Valentine Show og The Muppet Show: Sex and Violence, ble sendt på ABC i henholdsvis 1974 og 1975.

Etter at ABC sendte piloter og andre nettverk i USA uttrykt interesse for prosjektet, kontaktet den britiske produsenten Lew Grade Henson og gikk med på å co-produsere serien for Associated Television. Debuterte i 1976, The Muppet Show introduserte nye karakterer som Miss Piggy, Fozzie Bear og Gonzo, sammen med eksisterende figurer som Kermit og Rowlf. Muppet Show ble sendt for første gang i USA og ble stadig mer populært på grunn av sitt skisseformat, unike form for humor i vaudeville-stil og produktiv ros fra gjestestjerner. Den ble nominert til 21 Primetime Emmy Awards i løpet av løpet og vant fire, inkludert Outstanding Variety Series i 1978. Suksessen til The Muppet Show gjorde det mulig for Henson Associates å diversifisere til filmer, hvorav den første, The Muppet Movie, ble utgitt. 1979.

Etter The Muppet Movie kom The Great Muppet Caper og The Muppets Take Manhattan, som ble utgitt i henholdsvis 1981 og 1984. Totalt fikk de tre filmene fire Oscar-nominasjoner. Muppet Show avsluttet sitt fem-sesongløp i 1981.

 

Produktet er lagt til i handlekurven din