• 100% offisiell vare
  • Stort utvalg med over 63.000 produkter
  • frakt 99kr

 

Nightmare before christmas

The Nightmare Before Christmas (også kjent som Tim Burtons The Nightmare Before Christmas) er en amerikansk stop-motion animert musikalsk mørk fantasifilm fra 1993 regissert av Henry Selick og produsert og unnfanget av Tim Burton. Den forteller historien om Jack Skellington, kongen av "Halloween Town" som snubler gjennom en portal til "Christmas Town" og blir besatt av å feire høytiden.

Danny Elfman skrev sangene og noterte og ga Jacks sangstemme. Hovedrollen inkluderer også Chris Sarandon, Catherine O'Hara, William Hickey, Ken Page, Paul Reubens, Glenn Shadix og Ed Ivory.

The Nightmare Before Christmas har sin opprinnelse i et dikt skrevet av Burton i 1982 mens han jobbet som animatør hos Walt Disney Productions. Med suksessen til Vincent samme år begynte Burton å vurdere å utvikle The Nightmare Before Christmas som enten en kortfilm eller en 30-minutters TV-spesiell uten nytte. Gjennom årene kom Burtons tanker regelmessig tilbake til prosjektet, og i 1990 inngikk han en utviklingsavtale med Walt Disney Studios. Produksjonen startet i juli 1991 i San Francisco; Disney ga ut filmen gjennom Touchstone Pictures fordi studioet mente at filmen ville være "for mørk og skummel for barna".

Filmen var både kritisk og økonomisk vellykket, og tjente 89,1 millioner dollar siden den første utgivelsen og fikk en kultfølger. Den ble nominert til en Oscar for beste visuelle effekter, en første for en animasjonsfilm. Siden har filmen blitt utgitt på nytt av Walt Disney Pictures og gjenutgitt årlig i Disney Digital 3-D fra 2006 til 2009, noe som gjør den til den første animasjonsfunksjonen med stop-motion som er fullstendig konvertert til 3D.

Halloween Town er en fantasiverden fylt med forskjellige monstre og overnaturlige vesener knyttet til ferien. Jack Skellington, "Pumpkin King" og leder av byen, leder dem til å organisere den årlige Halloween-feiringen. Privat har Jack imidlertid blitt lei av den samme rutinen år etter år og vil ha noe nytt. Går i skogen morgenen etter Halloween snubler han over syv trær som inneholder dører som fører til byer som representerer forskjellige høytider og åpner en portal til julebyen. Forbløffet over den ukjente ferien, vender Jack tilbake til Halloween Town for å vise innbyggerne sine resultater, men de forstår ikke ideen om jul og sammenligner alt med ideene om Halloween, selv om de forholder seg til karakteren til en juleby; en rød hummerlignende konge som flyr om natten og heter "Sandy Claws". Jack samler seg i tårnet sitt for å studere jul og finne en måte å rasjonelt forklare det på, men kan ikke. Han bestemmer til slutt at det er urettferdig for julebyen alene å nyte høytiden og kunngjør at han og innbyggerne i Halloween Town vil overta julen i år.

Jack tildeler innbyggerne i Halloween Town-jobber med jule-tema, inkludert å synge sanger, lage gaver og bygge en slede trukket av skjeletter. Sally, en vakker klutdukkekvinne som er hemmelig forelsket i Jack, opplever en visjon om at deres innsats vil ende i en katastrofe, men Jack avviser dette og tildeler henne oppgaven med å sy ham en rød kappe å ha på seg. Han oppfordrer også Lock, Shock and Barrel, en trio med ondskapsfulle trick-or-treat-barn, til å bortføre nissen og bringe ham tilbake til Halloween Town. Jack forteller til nissen at han vil ta julen med til verden på sitt sted i år. Jack beordrer trioen å holde nissen trygg, men barna leverer i stedet nissen til Oogie Boogie, en spilleavhengig skurk som planlegger å spille et spill med julenissens liv på spill. Sally prøver å redde nissen slik at han kan stoppe Jack, men Oogie fanger henne også.

Jack drar for å levere gaver til verden, men gaver i Halloween-stil skremmer og angriper folket. Mens media sender en radiomelding om Santa-juksemannen, tar militæret tiltak og skyter Jack ned og får ham til å krasje på en kirkegård. Mens de ødelagte innbyggerne i Halloween Town mener at han er blitt sprengt og drept, har Jack overlevd, og mens han beklager katastrofen han forårsaket av julen, oppdager han at han likte opplevelsen av å skremme barna uansett, og gjenoppta sin kjærlighet til Halloween. Men først innser han at han må ta grep for å fikse rotet. Jack vender tilbake til Halloween Town og finner Oogies lager. Oogie prøver å drepe Jack, men Jack river i tråden som holder stoffformen sammen og avslører en massiv haug med insekter som faller i Oogies potte og tilsynelatende dreper ham. Jack beklager julenissen for handlingene sine og nissen, mens han fortsatt er sint på Jack for å ha ødelagt julen og ikke hørt på Sallys advarsler, forsikrer ham om at han kan ordne ting og vender tilbake til julebyen.

Når julenissen erstatter Halloween-gaven med ekte, feirer byboerne i Halloween Town Jacks overlevelse og retur. Julenissen besøker deretter Halloween Town og gir dem et snøfall for beboerne å leke med, som på en måte oppfyller Jacks opprinnelige drøm. Mens han flyr, roper nissen: "God Halloween!" og Jack svarer med å rope: "God jul!". På kirkegården erklærer Jack og Sally sin kjærlighet til hverandre.

Selick og teamet hans av animatører startet produksjonen i juli 1991 i San Francisco, California med et mannskap på over 120 arbeidere og brukte 20 lydtrinn for filming.

 

Produktet er lagt til i handlekurven din