• 100% offisiell vare
  • Stort utvalg med over 63.000 produkter
  • frakt 99kr

 

Saw

Saw er en amerikansk skrekkfranchise opprettet av James Wan og Leigh Whannell. Den består av ni spillefilmer og tilleggsmedier. Franchisen dreier seg hovedsakelig om John Kramer, også kalt "Jigsaw Killer" eller bare "Jigsaw".

Han ble kort introdusert i Saw og utviklet mer detaljert i Saw II og de påfølgende filmene. I stedet for å drepe ofrene direkte, fanger Kramer dem i situasjoner han kaller "tester" eller "spill" for å teste deres vilje til å leve gjennom fysisk eller mental tortur og tror at hvis de overlever, vil de bli "rehabilitert". Til tross for at Kramer ble myrdet i Saw III, fortsetter filmene å fokusere på den postume innflytelsen fra Jigsaw Killer og lærlingene hans ved å utforske karakteren hans gjennom tilbakeblikk.

I 2003 laget Wan og Whannell en kortfilm for å hjelpe til med å sette opp et potensielt spillefilmkonsept. Stemningen deres ble til slutt vellykket, og i 2004 debuterte den første delen på Sundance Film Festival. Filmen ble teatralsk utgitt i oktober av Lionsgate. Den første av mange oppfølgere fikk umiddelbart grønt lys etter filmens ekstremt vellykkede åpningshelg. Fem regissører har jobbet med serien: Wan, Darren Lynn Bousman, David Hackl, Kevin Greutert og The Spierig Brothers, mens Whannell, Bousman, Patrick Melton, Marcus Dunstan, Josh Stolberg og Peter Goldfinger skrev manus for separate filmer i serien. Hver film ble deretter gitt ut hver oktober, fredagen før Halloween, mellom 2004 og 2010. Begge skaperne forble med franchisen som utøvende produsenter.

22. juli 2010 bekreftet franchiseprodusenten Mark Burg at den syvende filmen, Saw 3D, er den siste delen av serien. I 2012 uttrykte Lionsgate angivelig interesse for å fortsette franchisen med en omstart. I november 2013 ble det rapportert at de aktivt utviklet en oppfølger. En åttende film, Jigsaw, ble til slutt utgitt i oktober 2017. I 2019 ble en niende film, Spiral, kunngjort med komiker og skuespiller Chris Rock bundet til stjernen, produsert og medforfatter.

Franchisen tjente mer enn 1 milliard dollar fra billettsalg og detaljhandel frem til 2009, og filmene har samlet tjent over 976 millioner dollar på det globale billettkontoret siden 2018. Filmserien som helhet har stort sett vært blandet med negative anmeldelser av kritikere, men har vært en økonomisk suksess i billettkontoret og er en av de mest lukrative skrekkfilm-serien gjennom tidene. Mens filmene har blitt klassifisert som torturporno av noen kritikere, er ikke skaperne av Saw enige i det begrepet.

Flashbacks fra Saw IV avslører seriens røtter og presenterer John Kramer som en vellykket sivilingeniør og hengiven mann til sin kone Jill Tuck, som åpnet en rehabiliteringsklinikk for narkomane. Jill mistet sitt ufødte barn, Gideon, på grunn av utilsiktet handlinger fra en narkoman Cecil, som flyktet fra stedet. Saw VI avslørte senere at en annen narkoman, Amanda Young, også hadde en utilsiktet rolle i Gideons død. John sørget over tapet av barnet sitt og tok avstand fra vennene og kona.

John og Jill drev til slutt fra hverandre og skiltes. Etter denne hendelsen ble John fanget opp i sin egen selvtilfredshet til han ble diagnostisert med ubrukelig kreft. Ekstremt bitter over sitt bortkastede liv og tapet av sin ufødte sønn, begynte John å observere andres liv og ble enda mer deprimert da han så de rundt ham kaste bort gaven som han nettopp hadde blitt nektet. John dro til en mann ved navn William Easton for å få penger til kreftbehandling, men ble nektet. En gjennomgang av Saw II viser at John, etter å ha overlevd et selvmordsforsøk med å kjøre bilen sin utenfor en klippe, ble "gjenfødt" og næret ideen om at den eneste måten noen kan endre seg på er å endre seg selv. Så, i Saw IV-tilbakeblikk, designet han den første fellen og testen for Cecil og bestemte seg for å bruke resten av sin eksistens til å designe flere av disse "testene" eller "spillene" som en form for "øyeblikkelig rehabilitering" som ville forandre verden , "en person om gangen". John fikk snart kallenavnet "The Jigsaw Killer" (eller "Jigsaw"), fordi han fjernet et puslespillformet stykke kjøtt fra de som ikke unnslapp fella hans. John uttalte at dette navnet ble gitt til ham av media, og at det kutte kjøttstykket var ment å representere at disse ofrene manglet noe - det han kalte et "overlevelsesinstinkt".

Få av Jigsaws ofre kan overleve hans brutale mekaniske feller, som ofte er ironisk symbolsk representasjon av problemene i offerets liv og krever at de gjennomgår alvorlig fysisk og / eller mental tortur for å unnslippe.

Jigsaw viser Johns første store spill som involverer flere mennesker, alle drapsmenn, enten med vilje eller utilsiktet. Spillet etterlater dem alle døde, bortsett fra Logan Nelson, som ved et uhell la merke til Johns røntgenbilder og fikk kreft til å bli udiagnostisert til det er for sent. Etter endring reddet John Logan, som hadde gjort en ærlig feil, og rekrutterer ham som sin første lærling.

 

Produktet er lagt til i handlekurven din