• 100% offisiell vare
  • Stort utvalg med over 63.000 produkter
  • frakt 99kr

 

Scarface

Scarface er en amerikansk krimdramafilm fra 1983 regissert av Brian De Palma, skrevet av Oliver Stone, produsert av Martin Bregman og distribuert av Universal Pictures. Det er en nyinnspilling av filmen fra 1932 og forteller historien om den kubanske flyktningen Tony Montana (Al Pacino) som ankommer Miami på 1980-tallet uten noe som helst og reiser seg til å bli en mektig narkobar.

Rollene inkluderer også Steven Bauer, Michelle Pfeiffer, Mary Elizabeth Mastrantonio og Robert Loggia.

Pacino ble interessert i en ny versjon av 1932-versjonen etter å ha sett den, og han og produsent Martin Bregman begynte å utvikle den. Sidney Lumet ble opprinnelig ansatt for å regissere filmen, men ble erstattet av De Palma, som hyret Stone til å skrive manuset. Filmen fant sted fra november 1982 til mai 1983. Filmen ble for det meste spilt inn i Los Angeles. Filmens lydspor er komponert av Giorgio Moroder. De Palma viet denne versjonen av Scarface til forfatterne av originalen, Howard Hawks og Ben Hecht.

Scarface hadde premiere i New York City 1. desember 1983 og ble utgitt 9. desember 1983. Filmen tjente 45 millioner dollar på det innenlandske billettkontoret og 66 millioner dollar over hele verden. Opprinnelig kritisk mottakelse var negativ på grunn av overdreven vold, banning og grafisk narkotikabruk. Noen kubanske utlendinger i Miami motsatte seg filmens framstilling av kubanere som kriminelle og narkotikasmuglere. I årene som fulgte har kritikere imidlertid vurdert det på nytt, og det anses nå av noen å være en av de beste filmene i kriminalsjangeren og en av de største innovasjonene som noen gang er gjort. Manusforfattere og regissører som Martin Scorsese har berømmet filmen, og den har blitt mye omtalt i popkulturen, spesielt innen hip-hop-musikk samt tegneserier, TV-programmer og videospill, selv om filmen gjennom årene har blitt vurdert en kultfilm.

I 1980 ankommer kubansk flyktning og tidligere fange Tony Montana til Miami, Florida, som en del av Mariel-båtheisen, hvor han blir sendt til en flyktningleir med vennene Manny Ray, Angel og Chi Chi. De fire blir løslatt og får grønt kort i bytte for å myrde en tidligere kubansk general på forespørsel fra Miamis narkobar Frank Lopez. De blir oppvaskmaskiner på et spisested, men en misfornøyd Tony kunngjør at han er bestemt for større ting.

Franks høyre hånd, Omar, sender de fire for å kjøpe kokain fra colombianske forhandlere, men avtalen går dårlig. Angel er delt med motorsag, mens Manny og Chi Chi redder Tony og dreper colombianerne. I mistanke om at Omar setter dem opp, insisterer Tony og Manny på å personlig levere resirkulerte stoffer og penger til Frank. Under møtet lokkes Tony av Franks kone, Elvira. Frank ansetter Tony og Manny. Tony blir gjenforent med sin mor og yngre søster Gina, som han er overbeskyttende for. Motløs av hans kriminelle liv, kaster moren ham ut. Manny blir lokket av Gina, men Tony ber ham holde seg borte fra henne.

Frank sender Tony og Omar til Cochabamba, Bolivia for å møte kokainkongen Alejandro Sosa. Tony forhandler en avtale uten Franks godkjennelse, noe som gjør Omar sint. Sosa hevder at Omar er politiets informasjon, og at Frank har en dårlig vurdering. Tony er vitne til en banket Omar hengt i et helikopter. Tony er enig med Franks organisasjon, og Sosa, som liker Tony, er enig i avtalen, men ikke før han advarte Tony om aldri å forråde ham.

Tilbake i Miami er Frank rasende over Omars død og den uautoriserte avtalen Tony inngikk, mens Tony starter sin egen uavhengige kokainoperasjon. På en nattklubb prøver Bernstein, en skjev politimann på Franks lønn, å presse penger fra Tony i bytte for politibeskyttelse. I klubben oppdager Tony Gina brorskap med en mann og slår dem begge når han ser ham famle henne. Hitmen prøver så å myrde Tony mens han sitter i klubben, men han slipper unna. Tony, sikker på at Bernstein og hitmen ble sendt av Frank, konfronterer ham. Under pistolen innrømmer Frank sitt forsøk på å slå og ber om livet, men han og Bernstein blir drept av henholdsvis Manny og Tony. Tony gifter seg med Elvira og blir en distributør av Sosas produkt. Han bygger et imperium på flere millioner dollar og bor i en stor, sterkt bevoktet eiendom.

I 1983 førte et tiltak mot føderale agenter til at Tony ble siktet for skatteunndragelse, med en uunngåelig fengselsstraff. Sosa tilbyr å bruke sine offentlige forbindelser for å holde Tony utenfor fengsel, men bare hvis Tony myrder en journalist som har til hensikt å avsløre Sosas narkotikahandel. Under en offentlig middag anklager Tony Manny ham for å ha forårsaket arrestasjonen og Elvira for å være en ufruktbar narkoman, noe som fikk Elvira til å forlate ham.

Tony reiser til New York City for å gjennomføre drapet med Sosas håndleder, Shadow, som planter en radiostyrt bombe under journalistens bil. Imidlertid blir journalisten uventet ledsaget av kona og barna. Denne åpenbaringen får Tony til å avbryte her, men mens Shadow fortsetter, dreper Tony ham før han kan detonere bomben. Tony vender tilbake til Miami, hvor en opprørt Sosa kaller Tony for å love gjengjeldelse etter at journalisten har avslørt sin narkotikavirksomhet. Tony, på morens ønske, sporer opp Gina og finner henne sammen med Manny; i raserianfall skyter Tony Manny død, hvoretter Gina river Tony for at de giftet seg dagen før.

Produktet er lagt til i handlekurven din