• 100% offisiell vare
  • Stort utvalg med over 63.000 produkter
  • frakt 99kr

 

Simpsons

The Simpsons er en amerikansk animert sitcom opprettet av Matt Groening for Fox Broadcasting Company. Serien er en satirisk skildring av det amerikanske livet, produsert av familien Simpson, som består av Homer, Marge, Bart, Lisa og Maggie.

Showet er satt i den fiktive byen Springfield og parodierer amerikansk kultur og samfunn, TV og den menneskelige tilstanden.

Familien ble unnfanget av Groening like før en forespørsel om en serie animerte shorts med produsent James L. Brooks. Groening opprettet en dysfunksjonell familie og oppkalte karakterene etter sine egne familiemedlemmer, og erstattet Bart med sitt eget navn. han syntes Simpson var et morsomt navn fordi det hadde ordet "simp" i seg, som er en forkortelse for "simpleton". Shortsen ble en del av The Tracey Ullman Show 19. april 1987. Etter tre sesonger utviklet skissen seg til et halvtimes førsteklasses show og ble Foxs første serie som havnet i topp 30-rangeringene på en sesong (1989-1990) .

Siden debuten 17. desember 1989 har 687 episoder av The Simpsons blitt sendt. Det er den lengste amerikanske komedien og den lengstlevende amerikanske manus-TV-serien, både når det gjelder årstider og episoder. En spillefilm, The Simpsons Movie, ble utgitt på teatre over hele verden 27. juli 2007, med en inntekt på over 527 millioner dollar. 30. oktober 2007 ble et videospill gitt ut. Simpsons ble fornyet 6. februar 2019 for en trettifem første og trettifire sesonger. Førstnevnte begynte å sendes 29. september 2019 og avsluttet 17. mai 2020; sistnevnte vil inkludere den 700. episoden. The Simpsons er en fellesproduksjon av Gracie Films og 20th Television.

The Simpsons mottok ros i løpet av de første ni eller ti sesongene, som generelt anses å være "gullalderen", selv om det også har blitt kritisert for et opplevd kvalitetsnedgang siden den gang. Time kåret den til det beste tv-serien i det 20. århundre, og Erik Adams fra The A.V. Klubben kalte "fjernsyns kroningen uansett format" 14. januar 2000 ble Simpson-familien tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Den har vunnet dusinvis av priser siden den debuterte som en serie, inkludert 34 Primetime Emmy Awards, 34 Annie Awards og 2 Peabody Awards. Homer utbryter "D'oh!" har blitt adoptert til engelsk, mens The Simpsons har påvirket mange andre senere voksenorienterte animerte sitcoms.

Showet har en rekke quirky biroller, inkludert Homers medarbeidere (inkludert venner) Lenny Leonard og Carl Carlson, skoleleder Seymour Skinner og lærerne Edna Krabappel og Elizabeth Hoover, nabo Ned Flanders, vennene Barney Gumble, Apu Nahasapeemapetilon, Moe Szyslak , Milhouse Van Houten og Nelson Muntz, utvidede slektninger Patty og Selma Bouvier, byboere som borgermester Quimby, sjef Clancy Wiggum, tycoon Charles Montgomery Burns og hans administrerende assistent Waylon Smithers, og lokale kjendiser Clown Clust og nyhetsreporter Kent Brockman.

Skaperne tenkte opprinnelig på mange av disse karakterene som engangsklær eller for å utføre nødvendige funksjoner i byen. Flere av dem har fått utvidede roller og deretter spilt i sine egne episoder. I følge Matt Groening vedtok showet konseptet med en stor birolle fra komedieshowet SCTV.

Kontinuitet og den flytende tidslinjen

Til tross for skildringen av årlige milepæler som helligdager eller fødselsdager som går, eldes ikke karakterene mellom episodene (hverken fysisk eller i en spesifisert alder) og ser generelt ut som de gjorde da serien startet. Serien bruker en flytende tidslinje der episoder vanligvis finner sted det året episoden produseres, selv om karakterene ikke eldes. Flashbacks og flashforwards skildrer noen ganger karakterene andre steder i livet, med tidslinjen til disse skildringene som generelt flyter i forhold til året episoden er produsert. For eksempel, i 1991-episoden "In Married Marge", ser Bart (som alltid er ti år) ut til å ha blitt født i 1980 eller 1981. Men i 1995-episoden "And Maggie Makes Three", Maggie (som alltid ser ut til å være omtrent 1 år gammel) ser ut til å være født 1993 eller 1994. Episoden "Lisa's First Word" fra 1992 viser Lisa (som alltid er 8) født 1984.

En kanon av showet eksisterer, selv om Treehouse of Horror-episoder og alle de fiktive historiene som er fortalt i serien, vanligvis ikke er kanoniske. Kontinuitet er imidlertid inkonsekvent og begrenset i The Simpsons. For eksempel kan Krusty Clown lese i en seksjon, men ikke i en annen - men han blir alltid fremstilt som jødisk og at hans rabbins far siden har dødd. Leksjoner som familien lærte i ett avsnitt, kan glemmes i neste avsnitt. Noen eksempler på begrenset kontinuitet inkluderer Sideshow Bobs opptredener der Bart og Lisa gjenspeiler alle forbrytelsene han begikk i Springfield, eller når karakterene prøver å huske ting som skjedde i tidligere episoder.

Simpsons finner sted i den fiktive amerikanske byen Springfield i en ukjent og umulig å bestemme USAs stat. Showet er bevisst unnvikende med hensyn til Springfields beliggenhet. Springfields geografi og omegn inkluderer kystlinjer, ørkener, enorme jordbruksland, høye fjell eller hva historien eller vitsen måtte kreve. Groening har sagt at Springfield har mye til felles med Portland, Oregon, byen der han vokste opp.

 

Produktet er lagt til i handlekurven din