• 100% offisiell vare
  • Stort utvalg med over 63.000 produkter
  • frakt 99kr

 

Skjønnheten og udyret

 Skjønnheten og udyret er en amerikansk animert musikalsk romantisk fantasy-film fra 1991 produsert av Walt Disney Feature Animation og utgitt av Walt Disney Pictures. Den 30. animerte Disney-spillefilmen og den tredje som ble utgitt under Disney-renessansen, er basert på den franske sagaen med samme navn fra 1756 av Jeanne-Marie Leprince de Beaumont.

Jeanne-Marie Leprince de Beaumont som bare ble kreditert i den franske dubbingen og ideene fra den franske filmen med samme navn fra 1946 regissert av Jean Cocteau.  Skjønnheten og udyret fokuserer på forholdet mellom Beast (stemmen fra Robby Benson), en prins som magisk blir til et monster og hans tjener til et husholdningsobjekt som straff for sin arroganse, og Belle (Paige O'Haras stemme), en ung kvinne som ham fengslet i slottet hans. For å bryte forbannelsen, må Udyret lære å elske Belle og tjene sin kjærlighet i retur før det siste kronbladet faller fra en fortryllet rose, ellers vil Udyret forbli et monster for alltid. Filmen inneholder også stemmene til Richard White, Jerry Orbach, David Ogden Stiers og Angela Lansbury.

 

Walt Disney prøvde først å tilpasse  Skjønnheten og udyret til en animasjonsfilm på 1930- og 1950-tallet, men lyktes ikke. Etter suksessen til The Little Mermaid (1989) bestemte Walt Disney Pictures seg for å tilpasse sagaen, som Richard Purdum opprinnelig ble oppfattet som en ikke-musikal. Disneys styreleder Jeffrey Katzenberg avviste til slutt Purdums idé og beordret filmen til å ligne den lille havfruen i stedet. Filmen ble regissert av Gary Trousdale og Kirk Wise i regidebuten, med et manus av Linda Woolvertons historie som først ble kreditert Roger Allers. Tekstforfatter Howard Ashman og komponist Alan Menken skrev filmens sanger. Ashman, som også fungerte som filmens utøvende produsent, døde av AIDS-relaterte komplikasjoner seks måneder før filmens utgivelse, og filmen er dermed viet til hans minne.

 

 Skjønnheten og udyret hadde premiere som en uferdig film på New York Film Festival 29. september 1991, etterfulgt av teatralsk utgivelse som en ferdig film på El Capitan Theatre 13. november. Filmen tjente 425 millioner dollar på det verdensomspennende billettkontoret med et budsjett på 25 millioner dollar og ble mye kritisert for sin romantiske historie, animasjon (spesielt ballsal-scenen), karakterer og musikalske tall.  Skjønnheten og udyret vant Golden Globe-prisen for beste film - musikal eller komedie, den første animasjonsfilmen som noensinne har vunnet den kategorien. Det var også den første animasjonsfilmen som ble nominert til Oscar for beste film ved 64. Oscar-prisen, der den vant Oscar for beste originale poengsum og beste originalsang for tittelsangen og mottok flere nominasjoner for beste originalsang og beste lyd . I april 1994 ble  Skjønnheten og udyret Disneys første animasjonsfilm tilpasset en Broadway-musikal. Filmens suksess skapte tre oppfølgere direkte til video:  Skjønnheten og udyret: The Enchanted Christmas (1997) og  Skjønnheten og udyret: Belle's Magical World (1998) og Belle's Tales of Friendship (1999), som alle foregår før originalen . Dette ble etterfulgt av en spin-off TV-serie, Sing Me a Story with Belle.

 

En IMAX-versjon av filmen ble utgitt i 2002 og inkluderte "Human Again", en ny musikksekvens på fem minutter som tidligere var inkludert i 1994-musikalen. Samme år ble filmen valgt for konservering i National Film Registry av Library of Congress for å være "kulturelt, historisk eller estetisk viktig". Etter suksessen med 3D-re-utgivelsen av The Lion King, ble filmen utgitt i 3D i 2012. En live-action-tilpasning av filmen regissert av Bill Condon ble utgitt 17. mars 2017.

 

30. oktober 1992 ga Walt Disney Home Video (for tiden kjent som Walt Disney Studios Home Entertainment) filmen til VHS og LaserDisc i USA og Canada som en del av Walt Disney Classics-serien og senere satte den på et moratorium i april 30. 1993. det er ikke i Walt Disney Masterpiece Collection. Denne versjonen inneholder en mindre redigering av filmen: hodeskaller vist i Gastons studenter på to bilder under hans klimaks til sin død ble fjernet for den originale videoversjonen. Ingen slik redigering ble gjort for senere utgaver av filmen. "Work-in-progress" -versjonen som ble vist på New York Film Festival ble også gitt ut på VHS og LaserDisc akkurat nå. nevnte versjon var imidlertid den eneste som var tilgjengelig i senere format frem til høsten 1993, da den ferdige teaterversjonen ble utgitt. Dette tiltaket tok sikte på å redusere trusselen om at videopirater lager kopier av LaserDisc (som ikke er kopibeskyttet) og selger dem på internasjonale markeder, der filmen ennå ikke var tilgjengelig for utgivelse hjemme. I 1993 ble filmen også utgitt på hjemmevideo i forskjellige land, inkludert Storbritannia 20. september samme år.

 

 Skjønnheten og udyret: Special Edition, som den forbedrede versjonen av filmen ble utgitt i IMAX / stort format kalt, ble gitt ut på to plater "Platinum Edition" DVD og VHS 8. oktober 2002. DVD-settet har tre versjoner av filmen: den utvidede IMAX Special Edition med "Human Again" -sekvensen lagt til, den originale teatralversjonen og New York Film Festival "work-in-progress" -versjonen.

 

Produktet er lagt til i handlekurven din