• 100% offisiell vare
  • Stort utvalg med over 63.000 produkter
  • frakt 99kr

 

Star Wars

Star Wars (med tilbakevirkende tittel Star Wars: Episode IV - A New Hope) er en amerikansk episk romfartsfilm fra 1977 skrevet og regissert av George Lucas, produsert av Lucasfilm og distribuert av 20th Century Fox.

I filmen ser vi Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Peter Cushing, Alec Guinness, David Prowse, James Earl Jones, Anthony Daniels, Kenny Baker og Peter Mayhew. Det er den første delen av den opprinnelige Star Wars-trilogien, den første i serien som ble produsert og den fjerde episoden av "Skywalker saga".

Lucas hadde ideen til en science fiction-film i Flash Gordons vene rundt den tiden han avsluttet sin første film, THX 1138 (1971) og begynte å jobbe med en behandling etter utgivelsen av American Graffiti (1973). Star Wars fokuserer på reisen til Luke Skywalker (Hamill), som sammen med Han Solo (Ford) og den fortryllede Jedi-mesteren Obi-Wan Kenobi (Guinness) prøver å frigjøre prinsesse Leia (Fisher) fra det galaktiske imperiet og Sith Lord Darth Vader (Prowse, uttrykt av Jones). Heltene prøver, i liga med Rebel Alliance, å ødelegge imperiets planet-ødeleggende romstasjon, Death Star.

Star Wars ble utgitt på et begrenset antall teatre i USA 25. mai 1977 og ble raskt en hit, noe som førte til utvidelse til en mye bredere utgivelse. Filmen ble hyllet av kritikere, spesielt for sine banebrytende visuelle effekter. Det tjente totalt $ 775 millioner, og overgikk Jaws (1975) for å bli den mest inntektsbringende filmen i tiden før utgivelsen av E.T. det utenomjordiske (1982). Justert for inflasjon er Star Wars den nest mest inntektsbringende filmen i Nord-Amerika (etter Borte med vinden) og den fjerde mest inntektsbringende filmen i verden. Den fikk ti Oscar-nominasjoner (inkludert beste film) og vant sju. I 1989 ble det en av de 25 første filmene valgt av U.S. Library of Congress for bevaring i National Film Registry for å være "kulturelt, historisk eller estetisk viktig". På den tiden var det den siste filmen på registeret og den eneste valgt fra 1970-tallet. I 2004 ble lydsporet lagt til US National Recording Registry. I dag regnes det som en av de viktigste filmene i filmens historie.

Filmen har blitt gitt ut flere ganger med Lucas 'støtte - spesielt med 20-årsjubileet "Special Edition" - som inkluderer mange endringer, inkludert modifiserte datorgenererte effekter, endret dialog, omredigerte skudd, omblandet lydspor og ekstra scener. Filmen ble et "popkulturfenomen" og lanserte en bransje med sammenkobling av produkter, inkludert romaner, tegneserier, videospill, fornøyelsesparkattraksjoner og varer inkludert leker, spill, klær og mange andre spin-offs. Filmens suksess førte til to kritisk og kommersielt vellykkede oppfølgere, The Empire Strikes Back (1980) og Return of the Jedi (1983), og senere til en prequel-trilogi, en oppfølger-trilogi, to antologifilmer og forskjellige avspennings-TV-serier.

Mens filmen var i produksjon ble det bestilt en logo fra Dan Perri, en tittelsekvensdesigner som hadde jobbet med titlene for filmer som The Exorcist (1973) og Taxi Driver (1976). Perri designet en forkortet STAR WARS-logo bestående av store hovedsteder fylt med stjerner og skjev mot et forsvinningspunkt. Denne logo-designen ble opprinnelig designet for å følge samme perspektiv som filmens første skanning. Til slutt ble ikke Perris-logoen brukt til filmens innledende tittelsekvens, selv om den ble mye brukt på pre-release-reklamefilmer og kinotelt.

Logoen, som til slutt ble valgt for bruk på skjermen, hadde sin opprinnelse i en reklamebrosjyre distribuert av Fox til kinoeiere i 1976. Brosjyren ble designet av Suzy Rice, en ung kunstdirektør i Los Angeles reklamebyrå Seiniger Advertising. Under et besøk på ILM i Van Nuys ble Rice instruert av Lucas om å produsere en logo som ville skremme betrakteren, og angivelig ba han om at logoen skulle fremstå som "veldig fascistisk" med stil. Rices svar på hennes oppdrag var å bruke en beskrevet, modifisert Helvetica Black. Etter noen tilbakemeldinger fra Lucas bestemte Rice seg for å bli med S og T for STAR og R og S for WARS. Lucas signerte brosjyren i mellom mens han filmet innlegg for Mos Eisley Cantina-scenen. Imponert av Rices logo valgte Gary Kurtz den over Perris 'design for filmens åpningstitler, etter å ha endret bokstaven W for å flate de spisse spissene opprinnelig designet av Rice.

Star Wars ble utgitt på kino i 1978, 1979, 1981 og 1982, med underteksten Episode IV - A New Hope lagt til i 1981. Filmen ble remastret digitalt med noen endrede scener i 1997 for en teatralsk gjengivelse, kalt "Special Edition" . " Siden den opprinnelige utgivelsen har filmen også blitt kalt og tekstet på flere språk. I 2010 kunngjorde Lucas at alle de seks tidligere utgitte Star Wars-filmene ble skannet og overført til 3D for en teatralsk utgivelse, men bare 3D-versjoner av prequel-trilogien ble fullført før franchisen ble solgt til Disney i 2012.] I 2013, Star Kriger ble kalt til Navajo, som gjorde den til den første store filmen oversatt til et indianerspråk.

 

Produktet er lagt til i handlekurven din