• 100% offisiell vare
  • Stort utvalg med over 63.000 produkter
  • frakt 99kr

 

Toy Story

Toy Story er en amerikansk dataanimasjonsfilm fra 1995 produsert av Pixar Animation Studios og utgitt av Walt Disney Pictures. John Lasseters spillefilmregissørdebut, det var den første fullstendig dataanimerte spillefilmen, samt den første spillefilmen fra Pixar.

Manuset ble skrevet av Joss Whedon, Andrew Stanton, Joel Cohen og Alec Sokolow fra en historie av Lasseter, Stanton, Pete Docter og Joe Ranft. Filmen inneholder musikk av Randy Newman, ble produsert av Bonnie Arnold og Ralph Guggenheim og produsert av Steve Jobs og Edwin Catmull. Den inneholder stemmene til Tom Hanks, Tim Allen, Don Rickles, Wallace Shawn, John Ratzenberger, Jim Varney, Annie Potts, R. Lee Ermey, John Morris, Laurie Metcalf og Erik von Detten. Handlingen foregår i en verden der antropomorfe leker kommer til liv når mennesker ikke er til stede, og handlingen fokuserer på forholdet mellom en gammeldags pull-string cowboy dukke som heter Woody og en astronaut actionfigur, Buzz Lightyear, når de utvikler seg fra rivaler som konkurrerer om eieren Andy Davis 'kjærlighet til venner som jobber sammen for å gjenforenes med ham etter å ha blitt skilt fra ham.

Etter suksessen til Pixars kortfilm Tin Toy fra 1988 ble selskapet kontaktet av Disney for å produsere en dataanimert spillefilm fortalt fra perspektivet til et lite leketøy. Lasseter, Stanton og Docter skrev tidlige narrative behandlinger, som ble avvist av Disney, som ønsket at filmens tone skulle være "edgy". Etter flere katastrofale historieruller ble produksjonen stoppet og manuset ble omskrevet for bedre å gjenspeile tonen og temaet som Pixar ønsket: "leker vil dypt at barn skal leke med dem, og [...] dette ønsket driver deres håp, frykt og handlinger ". Studioet, som da besto av et relativt lite antall ansatte, produserte filmen under bare mindre økonomiske begrensninger.

Toy Story hadde premiere på El Capitan Theatre i Los Angeles, California, 19. november 1995 og ble utgitt på teatre i Nord-Amerika 22. november 1995. Det var den mest inntektsbringende filmen i åpningshelgen, og til slutt inntekt over $ 373 millioner på det globale billettkontoret. Det ble rost av kritikere og publikum, som roste den tekniske innovasjonen i 3D-animasjonen, manuell og tematisk sofistikering av manuset, musikalsk poengsum og Hanks og Allens sangprestasjoner; det anses av mange å være en av de beste animasjonsfilmene som noen gang er laget. Filmen mottok tre Oscar-nominasjoner (beste originale manus, beste originalsang for "You've Got a Friend in Me" og Best Original Score) og vant en Oscar for spesiell prestasjon. I 2005, det første året av kvalifisering, ble det lagt inn i det nasjonale filmregisteret for å være "kulturelt, historisk eller estetisk viktig".

I tillegg til hjemmemedier og kinoutgivelser inkluderer Toy Story-inspirert materiale leker, videospill, temaparkattraksjoner, spin-offs, varer og tre oppfølgere - Toy Story 2 (1999), Toy Story 3 (2010) Toy Story 4 ( 2019) - som alle var kommersielt vellykkede. Og kritikerroste. En spin-off TV-serie kalt Buzz Lightyear of Star Command ble sendt fra 2000 til 2001, og begynte med en live film, Buzz Lightyear of Star Command: The Adventure Begins.

2. oktober 2009 ble filmen gitt ut på nytt på Disney Digital 3-D. Filmen ble også gitt ut med Toy Story 2 som en dobbel funksjon for en to-ukers løpetur som ble utvidet på grunn av suksessen. I tillegg ble filmens andre oppfølger, Toy Story 3, også utgitt i 3D-format. Lasseter kommenterte den nye 3-D-utgivelsen:

Toy Story-filmene og karakterene vil alltid ha en veldig spesiell plass i hjertene våre, og vi er så glade for å bringe tilbake denne utmerkede filmen som publikum kan nyte på en helt ny måte takket være det siste innen 3D-teknologi. Med Toy Story 3 som et nytt stort eventyr for Buzz, Woody og gjengen fra Andys rom, trodde vi det ville være flott å la publikum oppleve de to første filmene igjen og på en helt ny måte.

Å oversette filmen til 3-D betydde å gjennomgå originaldataene og praktisk talt plassere et ekstra kamera i hver scene, og skape venstre og høyre øye for å oppnå den dype oppfatningen. Unikt for dataanimasjon, refererte Lasseter til denne prosessen som "digital arkeologi." Fortelling:

Da jeg så filmene som helhet, ville jeg se etter grunner til å bruke 3D på forskjellige måter. I Toy Story, for eksempel, da lekene var alene i deres verden, ønsket jeg at det skulle føles konsistent for en tryggere verden. Og da de gikk ut i den menneskelige verden, det var da jeg virkelig blåste ut 3-D for å få det til å føles farlig og dyp og overveldende.

I motsetning til andre land mottok Storbritannia filmene i 3-D som separate utgaver. Toy Story ble utgitt 2. oktober 2009. Toy Story 2 ble utgitt i stedet 22. januar 2010. Re-release solgte godt på teatre og åpnet med $ 12 500 000 i løpet av åpningshelgen, og ble nummer tre etter Zombieland og It's Raining Meatballs.

 

Produktet er lagt til i handlekurven din