• 100% offisiell vare
  • Stort utvalg med over 63.000 produkter
  • frakt 99kr

 

friends

Friends er en amerikansk TV-sitcom, opprettet av David Crane og Marta Kauffman, som ble sendt på NBC fra 22. september 1994 til 6. mai 2004 og varte i ti sesonger. Med et ensemble-rollebesetning av Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry og David Schwimmer, dreier showet seg om seks venner i 20- og 30-årene som bor i Manhattan, New York City.

Serien ble produsert av Bright / Kauffman / Crane Productions, i samarbeid med Warner Bros. Fjernsyn. De opprinnelige utøvende produsentene var Kevin S. Bright, Kauffman og Crane.

Kauffman og Crane begynte å utvikle venner under tittelen Insomnia Cafe mellom november og desember 1993. De presenterte ideen til Bright, og sammen sendte de en syv sider lang behandling av showet til NBC. Etter flere manuskripter og endringer, inkludert tittelendringer til Six of One og Friends Like Us, ble serien endelig omdøpt til Friends.

Opptaket fant sted i Warner Bros. Studios i Burbank, California. Alle de ti sesongene av Friends er blant de ti beste i den siste TV-sesongens rangeringer, og nådde endelig nummer én i sin åttende sesong. Seriefinalen ble sendt 6. mai 2004 og ble sett av ca. 52,5 millioner amerikanske seere, noe som gjorde den til den femte mest settede seriefinalen i TV-historien og den mest sette TV-episoden på 2000-tallet.

Venner fikk ros gjennom hele løpet og ble et av de mest populære TV-showene gjennom tidene. Serien ble nominert til 62 Primetime Emmy Awards og vant prisen Outstanding Comedy Series 2002 for sin åttende sesong. Showet ble rangert som nr. 21 på TV Guides 50 største TV-programmer gjennom tidene, og nei. 7 i Empire magazine's The 50 Greatest TV Shows of All Time. I 1997 ble episoden "The One with the Prom Video" rangert som nr. 100 på TV Guides 100 største episoder gjennom tidene. I 2013 rangerte Friends nr. 24 på Writers Guild of America's 101 Best Written TV Series of All Time, og nr. 28 på TV Guides 60 beste TV-serier gjennom tidene.

• Jennifer Aniston som Rachel Green:

En moteentusiast og Monica Gellers beste venn fra barndommen. Rachel flytter først inn til Monica i løpet av sesong en etter å ha giftet seg med Barry Farber. Rachel og Ross Geller er senere involvert i et over-og-over-forhold gjennom hele serien. Rachel møter andre menn i løpet av serien, for eksempel en italiensk nabo, Paolo, i sesong en; Joshua Bergin, en klient fra Bloomingdale, i sesong fire; Tag Jones, hennes assistent, i sesong sju; og Joey Tribbiani i sesong ti. Rachels første jobb er som servitør på Central Perk Café, men hun ble senere assisterende kjøper i Bloomingdale i løpet av sesong tre og kjøper hos Ralph Lauren i løpet av sesong fem. Rachel og Ross har en datter som heter Emma i "The One Where Rachel Has a Baby, Part Two" på slutten av sesong åtte. I den siste episoden av serien innrømmer Ross og Rachel sin kjærlighet til hverandre, og Rachel gir opp en jobb i Paris for å være sammen med ham.

• Courteney Cox som Monica Geller:

Gruppens morhøne og en kokk, kjent for sin perfeksjonistiske, sjefete, konkurransedyktige og tvangsmessige karakter. Monica var overvektig som barn. Hun jobber som kokk på forskjellige restauranter gjennom hele showet. Monicas første seriøse forhold er med en langvarig familievenn Richard Burke, som er tjueen år gammel. De to opprettholder et sterkt forhold en stund til Richard gir uttrykk for at han ikke vil ha barn. Monica og Chandler begynner senere et forhold etter å ha tilbrakt en natt sammen i London i løpet av sesong fire finale, noe som førte til ekteskapet deres i sesong syv og adopsjonen av tvillinger på slutten av serien.

• Lisa Kudrow som Phoebe Buffay:

En massør og selvlært musiker. Som barn bodde Phoebe i staten New York sammen med moren til hun begikk selvmord og Phoebe gikk ut på gatene. Hun skriver og synger sine egne rare sanger og akkompagnerer seg selv på gitar. Hun har en identisk tvilling som heter Ursula, som deler Phoebes egenskaper. Phoebe har tre alvorlige forhold i løpet av showet: David, en forsker, i sesong en, som hun bryter med når han flytter til Minsk på et forskningsstipend; Gary, en politimann hvis merke hun finner, i sesong fem; og et on-and-off forhold til Mike Hannigan i sesongene ni og ti. I løpet av sesong ni kommer Phoebe og Mike sammen på grunn av hans ønske om ikke å gifte seg. David kommer tilbake fra Minsk, noe som fører til at de to kommer tilbake igjen, men til slutt avviser han ham for Mike når de begge foreslår henne. Phoebe og Mike gifter seg i sesong ti.

• Matt LeBlanc som Joey Tribbiani:

En sliter skuespiller og matelsker som blir kjent for sin rolle i såpeserien Days of Our Lives som Dr Drake Ramoray. Joey har mange kortvarige kjærester. Til tross for hennes kvinnehat er Joey uskyldig, omsorgsfull og velmenende. Joey bruker ofte nedlastingsuttrykket "Hvordan har du det?" i sitt forsøk på å vinne over de fleste kvinnene han møter. Joey rom med bestevenninnen Chandler i flere år og senere med Rachel. Han blir forelsket i Rachel i løpet av sesong åtte, men Rachel forteller Joey høflig at hun ikke deler hans følelser. De kommer til slutt til kort i sesong ti, men etter å ha innsett at det ikke vil ordne på grunn av vennskapet og Rachels kompliserte forhold til Ross, går de tilbake til å være venner.

• Matthew Perry som Chandler Bing:

Leder for statistisk analyse og datakonfigurasjon for et stort, multinasjonalt selskap. Chandler hater denne jobben, selv om den lønner seg. Han prøver å slutte i løpet av sesong en, men blir lokket tilbake med et nytt kontor og en lønnsøkning. Han sa til slutt opp denne jobben i sesong ni på grunn av flytting til Tulsa. Han blir junior tekstforfatter på et reklamebyrå senere den sesongen. Chandler har en merkelig familiehistorie som sønn av en erotisk forfatteres mor og en homofil, kryssende Las Vegas stjernefar. Chandler er kjent for sin sarkastiske humor og uflaks i forhold. Chandler gifter seg med Monica i løpet av sesong syv, og de adopterer tvillinger på slutten av serien. Før forholdet til Monica datet Chandler med Janice Hosenstein i løpet av sesong en, og brøt med henne mange ganger.

• David Schwimmer som Ross Geller:

Monica Gellers eldre bror, en paleontolog som jobber ved Museum of Natural History, og senere en fast professor i paleontologi ved New York University. Ross er involvert i et gjentakende forhold med Rachel gjennom hele serien. Han har tre mislykkede ekteskap i løpet av serien: Carol Willick, en lesbisk som også er mor til sønnen Ben Geller; Emily Waltham, som skiller seg etter at han ved et uhell sier Rahls navn i stedet for hennes under deres bryllupsløfter; og Rachel, da de to berusede gifter seg i Las Vegas. Skilsmissen hans blir en pågående vits i serien. Etter en kveld ute har han og Rachel datteren Emma på slutten av sesong åtte. Til slutt innrømmer de at de fremdeles er forelsket i hverandre i seriens finale.

• James Michael Tyler vises som Gunther, en barista på Central Perk i løpet av hver sesong av showet, men blir kun kreditert som gjestestjerne. Gunther har en stort sett hemmelig dyp kjærlighet til Rachel gjennom hele serien. På et tidspunkt blir han sjef for kaffehuset. Det avsløres at Gunther snakker nederlandsk i tillegg til engelsk, så vel som å være en tidligere såpeopera skuespiller.

I sine originale første sesongkontrakter mottok rollebesetningsmedlemmer 22 500 dollar per episode. Mannskapet mottok forskjellige lønninger i løpet av den andre sesongen, fra $ 20.000 til $ 40.000 per episode. Før lønnsforhandlingene for den tredje sesongen bestemte rollebesetningen seg for å inngå kollektive forhandlinger, til tross for Warner Bros. preferanse for individuelle tilbud. Skuespillerne fikk lønnen for det minst betalte rollemedlemmet. Stjernene mottok 75 000 dollar per episode i sesong tre, 85 000 dollar i sesong fire, 100 000 dollar i sesong fem, 125 000 dollar i sesong seks, 750 000 dollar i sesong syv og åtte og 1 million dollar i sesongene ni og ti. Som gjorde Aniston , Cox og Kudrow de best betalte TV-skuespillerinner gjennom tidene. Mannskapet mottok også royalties fra syndikater som startet i 2000 etter reforhandlinger. På den tiden hadde den økonomiske fordelen med noen av showets lukrative back-end fortjeneste bare blitt gitt til stjerner som eide et show, som Jerry Seinfeld og Bill Cosby.

Seriens skaper, David Crane, ønsket at alle seks skuespillerne skulle være like fremtredende, og serien ble ansett som "det første sanne" ensembleshowet. "Besetningsmedlemmene anstrengte seg for å beholde ensembleformatet og ikke la et medlem dominere. De gikk inn i samme skuespillerkategorier for priser, valgte kollektive forhandlinger og ba om å vises sammen på avisomslag i løpet av den første sesongen. Besetningsmedlemmene også ble beste venner utenfor skjermen, så mye at tilbakevendende gjestestjerne Tom Selleck rapporterte at han noen ganger følte seg utenfor.

Mannskapet forble gode venner etter seriens løp, spesielt Cox og Aniston, med Aniston som gudmor til Cox og David Arquettes datter, Coco. I den offisielle avskjedsminneboken Friends 'Til the End innrømmet hver enkelt i intervjuer at rollene hadde blitt deres familie.

Rachel Green, en beskyttet, men vennlig kvinne, rømmer fra bryllupsdagen og sitt rike, men ikke oppfyllende liv, og finner barndomsvenninnen Monica Geller, en tett såret, men omsorgsfull kokk. Etter at Rachel blir servitør på West Village Cafe Central Perk, blir hun og Monica romkamerater i Monicas leilighet over Central Perk, og Rachel slutter seg til Monicas enkeltgruppe på midten av 20-tallet: Tidligere romkamerat Phoebe Buffay, en eksentrisk, uskyldig massør; nabo Joey Tribbiani, en svak, men lojal kampskuespillerinne og kvinne; Joey's romkamerat Chandler Bing, en sarkastisk, selvavlatende IT-leder; og hennes eldre bror og Chandlers romkamerat Ross Geller, en søt, men usikker paleontolog.

Episoder skildrer venners komiske og romantiske opplevelser og karriereproblemer, for eksempel Joey som prøver på roller eller Rachel på jakt etter en jobb i moteindustrien. De seks karakterene har hverandre mange datoer og seriøse forhold, for eksempel Monica med Richard Burke og Ross med Emily Waltham.

Ross og Rachels intermitterende forhold er den mest gjentatte historien; i løpet av showets ti sesonger, går de opp og går gjentatte ganger. Ross gifter seg kort med Emily, Ross og Rachel får et barn sammen etter en overnatting, Chandler og Monica møtes og gifter seg med hverandre, og Phoebe gifter seg med Mike Hannigan. Andre tilbakevendende karakterer inkluderer Ross og Monicas foreldre Jack og Judy Geller fra Long Island; Ross 'ekskone Carol Willick, sønnen Ben Geller og Carols lesbiske partner Susan Bunch; Central Perks barista Gunther; Chandlers ekskjæreste Janice Goralnik; og Phoebes tvillingsøster Ursula.

Det handler om sex, kjærlighet, forhold, karrierer, en tid i livet ditt når alt er mulig. Og det handler om vennskap, for når du er singel og i byen, er vennene dine familien.

- Den originale behandlingen som Crane, Kauffman og Bright pleide å legge serien på NBC.

David Crane og Marta Kauffman begynte å utvikle tre nye TV-piloter som skulle premiere i 1994 etter at sitcom Family Album ble avviklet av CBS i 1993. Kauffman og Crane bestemte seg for å sette sammen serien med "seks personer i 20-årene som gjorde veien" i Manhattan "til NBC fordi de trodde det ville passe best der. Crane og Kauffman presenterte ideen til sin produksjonspartner Kevin Bright, som hadde tjent som utøvende produsent på HBO-serien Dream On. Ideen til serien kom til tankene da Crane og Kauffman begynte å tenke på den tiden da de hadde fullført college og begynte å bo alene i New York; Kauffman trodde de så på en tid da fremtiden var "mer et spørsmålstegn." De syntes konseptet var interessant, fordi de trodde "alle føler den følelsen", og fordi det også var slik de følte seg over sine egne liv på den tiden. Teamet kalte serien Insomnia Cafe og la ideen som en syv sider godbit til NBC i desember 1993.

I mellomtiden lette Warren Littlefield, den gang presidenten for NBC Entertainment, etter en komedie som involverte unge mennesker som bodde sammen og delte utgiftene. Littlefield ønsket at gruppen skulle dele minneverdige perioder i livet med venner som hadde blitt "nye, surrogatfamilier." Men Littlefield hadde vanskelig for å leve opp til konseptet og syntes manusene som NBC utviklet var forferdelig. Da Kauffman, Crane og Bright traff Insomnia Cafe, ble Littlefield imponert over at de visste hvem karakterene deres var. NBC kjøpte ideen som en put-pilot, noe som betyr at de risikerte økonomiske straffer hvis piloten ikke ble filmet. Kauffman og Crane tok tre dager på å skrive pilotmanuset til et show de hadde tittelen Friends Like Us. Littlefield ønsket at serien skulle "representere Generation X og utforske en ny type tribalisme," men resten var ikke enige. Crane hevdet at det ikke var en serie for en generasjon og ønsket å produsere en serie som alle ville like å se. NBC likte manuset og bestilte serien. De endret tittelen til Six of One, hovedsakelig fordi de følte at Friends Like Us var for lik ABC-sitcom These Friends of Mine.

Da det ble klart at serien var et favorittprosjekt på NBC, rapporterte Littlefield at han mottok samtaler fra alle agenter i byen og ønsket at deres klient skulle være en del av serien. Auditions for hovedrollene fant sted i New York og Los Angeles. Castinglederen oppførte 1000 skuespillere som hadde søkt hver rolle helt ned til 75. De som fikk ringeanrop, leste foran Crane, Kauffman og Bright. I slutten av mars hadde antallet potensielle skuespillere sunket til tre eller fire for hver del, og disse skuespillerne ble bedt om å lese for Les Moonves, daværende president for Warner Bros. Fjernsyn.

Etter å ha tidligere jobbet med David Schwimmer, skrev seriens skaper Ross karakter med ham i tankene, og han var den første skuespilleren. Cox ønsket å spille rollen som Monica fordi hun likte den "sterke" karakteren, men produsentene hadde til hensikt at hun skulle spille Rachel på grunn av hennes "lykkelige, optimistiske energi", som ikke var slik de forestilte seg Monica; Etter Cox-auditionen var Kauffman enig med Cox, og hun fikk rollen. Da Matt LeBlanc prøvde Joey, satte han en "annen spinn" på karakteren. Han spilte Joey lettere enn forventet og ga karakteren et hjerte. Selv om Crane og Kauffman ikke ønsket LeBlanc for rollen den gangen, ble de bedt av nettverket om å kaste ham. Jennifer Aniston, Matthew Perry og Lisa Kudrow ble spilt basert på auditions.

Flere endringer skjedde i seriens historier under castingprosessen. Forfatterne fant ut at de måtte tilpasse karakterene de hadde skrevet for å passe skuespillerne, og oppdagelsen av karakterene skjedde i løpet av den første sesongen. Kauffman erkjente at Joey's karakter ble "denne splitter nye skapningen", og at "det var ikke før vi gjorde den første Thanksgiving-episoden at vi innså hvor morsomme Monicas nevroser er."

I ukene etter NBCs plukking av venner, gjennomgikk Crane, Kauffman og Bright innsendte manus som forfattere opprinnelig hadde forberedt på andre serier, for det meste uproduserte Seinfeld-episoder. Kauffman og Crane hyret et team på syv unge forfattere til "Når du er 40, kan du ikke gjøre det lenger. Nettverkene og studioene leter etter unge mennesker som kommer inn fra college." Skaperne følte at bruk av seks like karakterer, i stedet for å understreke en eller to, ville tillate "utallige historier og gi showet bein." Flertallet av historiene kom fra forfatterne, selv om skuespillerne la til ideer. Selv om forfatterne opprinnelig planla at den store kjærlighetshistorien skulle være mellom Joey og Monica, oppsto ideen om en romantisk interesse mellom Ross og Rachel i løpet av den tiden da Kauffman og Crane skrev pilotmanuset.

Under pilotvisningen ba NBC om at manuset skulle endres til å inneholde en dominerende historie og flere mindre, men forfatterne nektet og ønsket å beholde tre historier med samme vekt. NBC ønsket også at forfatterne skulle inkludere en eldre karakter for å balansere de unge. Crane og Kauffman ble tvunget til å følge og skrev et utkast til en tidlig episode med "Pat the Cop". som vil bli brukt til å gi råd til de andre tegnene. Crane syntes historien var forferdelig, og Kauffman spøkte "Du vet barna [sic] boken, Pat the Bunny? We had Pat the Cop." NBC ga til slutt opp og slapp ideen.

Hver sommer beskrev produsentene historiene for neste sesong. Før en episode gikk i produksjon, ville Kauffman og Crane revidere manuset skrevet av en annen forfatter, hovedsakelig hvis noe relatert til enten serien eller en karakter føltes fremmed. De vanskeligste seksjonene å skrive var alltid "den første og den siste i hver sesong." I motsetning til andre historier ble ideen om et forhold mellom Joey og Rachel bestemt halvveis i den åttende sesongen. Skaperne ønsket ikke at Ross og Rachel skulle komme sammen så snart, og mens de lette etter en romantisk ferie, foreslo en forfatter Joey's romantiske interesse for Rachel. Historien ble innlemmet i sesongen; men da skuespillerne fryktet at historien ville mishage karakterene deres, ble historien pakket inn til den ble gjenoppdaget igjen i sesongavslutningen. I løpet av den niende sesongen var forfatterne usikre på hvor mye historien de skulle gi til Rachels barn, da de ikke ønsket at showet skulle dreie seg om en baby eller later som om det ikke var noen. Crane sa at det tok dem en stund å akseptere ideen om en tiende sesong, som de bestemte seg for å gjøre fordi de hadde nok historier igjen å fortelle for å motivere sesongen. Kauffman og Crane ville ikke ha signert for en ellevte sesong, selv om alle medlemmene i rollene hadde ønsket å fortsette.

Episodens tittelformat - "The One ..." - ble opprettet da produsentene innså at episodetitlene ikke ville bli presentert i åpningspoengene og derfor ville være ukjent for de fleste av publikum. Episodetitler begynner offisielt med "The One ..." i tillegg til tittelen på pilotepisoden og seriens finale "The Last One."

Den første sesongen ble spilt inn på trinn 5 i Warner Bros. Studios i Burbank, California. NBC-ledere var bekymret for at kaféinnstillingen var for hippe og ba om at serien skulle settes i en spisestue, men til slutt gikk de med på kafékonseptet. Åpningstittelsekvensen ble filmet i en fontene av Warner Bros. Ranch klokka 4:00, mens det var spesielt kaldt en Burbank-morgen. I begynnelsen av andre sesong flyttet produksjonen til den større scenen 24, som fikk navnet "The Friends Stage" etter seriens finale. Innspillingen av serien begynte sommeren 1994 foran et live publikum, som fikk et sammendrag av serien for å bli kjent med de seks hovedpersonene; en innleid komiker underholdt studiopublikummet mellom tar. Hver episode på 22 minutter tok seks timer å filme - dobbelt så lenge som de fleste sitcomopptak - hovedsakelig på grunn av manusens flere revisjoner og omskrivninger.

Selv om produsentene alltid ønsket å finne de rette historiene for å dra nytte av å være på plass, skjøt Friends aldri i New York. Bright følte at innspillingen utenfor studioet gjorde episoder mindre morsomme, selv når man filmet på festen utenfor, og at det levende publikum var en integrert del av serien. Da serien ble kritisert for å gi en uriktig fremstilling av New York, med den økonomisk slående vennegjengen som hadde råd til store leiligheter, bemerket Bright at settet må være stort nok til at kameraene, belysningen og "for publikum å se hva som skjer"; leilighetene trengte også å gi plass til skuespillerne til å utføre de morsomme manusene. Den fjerde sesongfinalen ble filmet på stedet i London da produsentene var klar over seriens popularitet i Storbritannia. Scenene ble spilt inn i et studio med tre publikum, hver bestående av 500 personer.

 

Produktet er lagt til i handlekurven din