• 100% offisiell vare
  • Stort utvalg med over 63.000 produkter
  • frakt 99kr

 

Svenske filmer

Svensk film har blitt assosiert med kvalitet, realisme, sensualisme og ekthet. Helt siden stumfilmens dager, til i dag, har svensk film spilt en mer eller mindre fremtredende rolle i utenlandsk filmproduksjon, ikke minst i Europa og USA (Hollywood).

Svenske skuespillere, regissører, filmfotografer, dokumentarfilmskapere og mer har fått skryt og belønning for innsatsen.

Svenske filmer

Begrepet "svensk film" refererer til svenske filmer som vises på kino, på TV, via filmkanaler og filmklubber samt lignende distribusjonskanaler. Dette inkluderer sjangere som spillefilmer, TV-filmer, animasjonsfilmer, musikkfilmer, dokumentarer, uavhengige filmer og mer.

 

Fra stumfilm til Hollywood

Noen av dem har gått og vil gå til historien som noen av de største navnene i filmens verden: Ingrid Bergman, Lasse Hallström, Greta Garbo, Stellan Skarsgård, Ingemar Bergman, Lena Olin, Alicia Wikander, Noomi Rapace, Max von Sydow, Ruben Östlund og andre.

Kjennetegn som kjennetegner svensk film

- kvalitet

- ekthet

- åpenhet ("den svenske synden")

- hverdagsrealisme

- vakkert bilde

- situasjonskomedie

- melankoli ("den svenske melankolien")

- politikk

 

Hvorfor svensk film?

Uansett om du er interessert i filmhistorie eller ikke, er det mange fordeler med å se film, ikke minst svensk film. I sjangere som hverdagskomedie, dokumentar, indie og drama er det en mengde svenske filmer som både berører og oppmuntrer til latter.

Filmtitler som Sällskapsresan (1980), Fanny og Alexander (1982), Mitt liv som hund (1985), Tillsammans (2000) og Ondskan (2003) anses nå å tilhøre noen av de "svenske klassikerne" som man burde ha sett. Men hvorfor akkurat disse filmene?

Hver av dem var banebrytende på sin egen måte og innenfor sin sjanger da de ankom. De er basert på en slags situasjonskomedie som igjen er basert på anerkjennelse - noe de fleste kan absorbere og mange liker.

Da Lasse Hallström regisserte filmen om gutten Ingemar i filmen Mitt liv som hund, kunne vi kjenne oss igjen i den svenske sommeren, forholdet til en nær slektning som er syk, følelsen av å være forelsket for første gang, oppfatning av å vokse opp og så videre.

Mikael Hofströms ondskap handler også om hverdagslige og alvorlige temaer som straffemakt, maktstrukturer og vold i hjemmet, dvs. emner som mennesker kan absorbere fordi de er tro mot livet og portrettert autentisk.

At Sällskapsresan ble en så fantastisk suksess, skyldes delvis trendbruddet det sto for da den kom. Fra svart, dybde og tristhet til latskap, karikatur og gapende latter - Uansett hvor mye vi liker å se mørket skildret på den hvite skjermen, forlenger en god latter tross alt livet!

 

Den svenske synden

Uttrykket "den svenske synden", på engelsk "den svenske synden" har blitt et internasjonalt akseptert begrep som betegner svenskenes naturlig liberale holdning og syn på nakenhet og seksualitet.

På den hvite skjermen er det filmer som "Hun danset en sommer", "Sommer med Monika", "Jeg er nysgjerrig - en film i gult" og "Fäbodjäntan" som har vært en sterk bidragsyter til "den svenske synden" har blitt et vidt kjent konsept.

 

Den svenske melankolien

Bellman, Taube, Lundell, Vreeswijk, Östlund, Bergman, Troell ... Mange er de populære trubadurene og regissørene som bærer, eller bærer, et trekk av melankoli som appellerer til noe dypt forankret i det svenske folks sjelen.

Begreper som "tristhet", "melankoli" og "depresjon" er ting vi svensker snakker om som noe åpenbart. De er også begreper som står for en slags stemning som er preget av depresjon, tristhet og / eller mangel. Begreper som beskriver "den svenske melankolien".

Den svenske melankolien sies å være sterkest om våren når det blir klart at alt til slutt vil ta slutt. Vi er absolutt glade for både lyset, varmen og blomstringen, men tristheten og tapet over at det snart er over er sterkt til stede for mange.

På skjermen har den svenske melankolien blitt portrettert gjennom filmer som Fanny og Alexander, Jungfrukällan, Du Levande, Spring Uje, vår, Sanger fra andre etasje, En fantastisk jævla jul, En mann ved navn Ove og Scener fra et ekteskap. Blant mange andre.

 

Svenske filmer fra 2019

Den musikalske komedien "Part of my heart", regissert av Edward af Sillén

En film basert på kunstneren Tomas Ledins musikalske arbeid og med svensk Hollywood-stjerne Malin Åkerman i hovedrollen.

Dramaet "Jeg kommer hjem igjen til jul", regissert av Ella Lemhagen og Peter Jöback

Jöbacks regidebut om en verdensstjerne som kommer hjem for å feire jul sammen med familien. Deltakende er blant andre Peter Jöback, Suzanne Reuter og Johannes Kuhnke.

Dramadokumentaren "438 dager", regissert av Jesper Ganslandt

Et drama basert på hendelsene rundt fengslingen av Martin Schibbye og Johan Persson i Etiopia.

Komedien "Sune - Best Man", regissert av Jon Holmberg

Med Elis Gerdt som jente-sjarmør Sune og Lily Wahlsteen som barndoms-kjærlighet Sofie.

 

Svenske filmer fra 2020

Dramaet "Catwalk", regissert av Johan Skog

Med musikk komponert av Laleh og med blant andre Emma Örtlund, Ida Johansson, Kitty Jonsson og Nicklas Hillberg fra Glada Hudikteatern i rollene.

Selvbiografien "Spring Uje, spring", regissert av Henrik Schyffert (regidebut)

En selvbiografisk film om Uje Brandelius, tidligere frontfigur for Doctor Cosmos, og om hans liv med Parkinsons sykdom.

Populära produkter i underkategorierna

Produktet er lagt til i handlekurven din